Kunstenaar Sol LeWitt - pionier van de Minimal Art en de conceptuele kunst - was cameraschuw, weigerde prijzen, en gaf zelden interviews. Het draaide niet om hemzelf, vond hij, maar om zijn werk.

Kunstenaar Sol LeWitt - pionier van de minimal art en de conceptuele kunst - was cameraschuw, weigerde prijzen, en gaf zelden interviews. Het draaide niet om hemzelf, vond hij, maar om zijn werk. Om preciezer te zijn: om de ideeën die ten grondslag lagen aan dat werk, want die waren volgens LeWitt belangrijker dan de uitvoering ervan.

Spiral

In de zomer van 2010 heeft in de prachtige koepelzaal van het Bonnenfantenmuseum in Maastricht de uitvoering plaatsgevonden van Sol LeWitts muurtekening #801, Spiral. De documentaire Sol LeWitt volgt de totstandkoming van het kunstwerk. We zien niet alleen de fysieke arbeid die er voor nodig is, maar het is ook een manier om dichter bij het werk zelf te kunnen komen en er een ander begrip van te krijgen.

Nederland

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007) oogstte in veel landen aanvankelijk geen erkenning. Dat was anders in Nederland. Al in de zomer van 1970 organiseerde het Gemeentemuseum Den Haag een eerste overzicht van het werk van Sol LeWitt. LeWitt was volgens eigen zeggen verliefd op dit museum vanwege de architectuur en de vele Mondriaans. Ook het Stedelijk Museum toonde regelmatig zijn werk en andere Nederlandse musea, zoals het Kröller-Müller Museum, hebben zijn werk in hun collectie.

Documentaire

Wat de reden is van de hechte band die Nederland heeft met het conceptuele werk van Lewitt is een van de vragen die de film wil beantwoorden. Aan het woord komen assistenten, collega kunstenaars, vrienden, museumdirecteuren, conservatoren en verzamelaars. Zij vormen de spiegel waarin iets van de overleden kunstenaar te zien is.

Prijzen

Op het ART FIFA 2013 in Montreal heeft de documentaire de Prix du meilleur portrait in de wacht gesleept. En tijdens het Festival International du Livre d'Art & du Film 2013 in Perpignan heeft de documentaire de FILAF D'OR gewonnen.

Credits

Regie: Chris Teerink. Een coproductie van AVRO en Icarus Films. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 7 mei 2013

Deel dit artikel