De inmiddels overleden Arnaud Maggs (1926 - 2012) en Spring Hurlbut (1952) delen een leven en houden van elkaar. Maar minstens zo veel houdt het Canadese duo van de kunst die ze onafhankelijk van elkaar maken.

Deze documentaire wordt zaterdag 8 augustus 2020 om 08.30 uur herhaald op NPO 1. 

Sterfelijkheid vormt een belangrijk thema in het werk van Spring Hurlbut, een onderwerp dat ook in haar persoonlijk leven een belangrijke rol speelt. Haar geliefde Arnaud is met zijn vijfentachtig jaar ruim twee decennia ouder dan zij. Beiden realiseren ze zich dat de scheppende en ontdekkende aard van het kunstenaarschap botst met de eindigheid van het menselijk bestaan.

Arnaud Maggs

Kunstenaar Arnaud Maggs staat op het punt om zijn zesentachtigste verjaardag te vieren en is net begonnen aan een serie zelfportretten die een ironisch beeld schetsen van zijn oeuvre. Zijn geliefde weet dat de tijd die hem nog rest beperkt is. Haar werk heeft een melancholiek karakter en roept gedachten aan sterfelijkheid op.

Kunst en leven

Spring & Arnaud dompelt de kijker onder in een wereld waarin kunst en leven ondeelbaar zijn. De camera registreert de visueel rijke wereld van deze sterke persoonlijkheden, de humor waarmee ze met elkaar omgaan evenals hun worstelingen om artistieke ideeën te verwezenlijken. Het kunstenaarsduo wordt gevolgd terwijl ze aan het werk zijn in hun studio in de stad, maar volgt ze ook wanneer ze hun persoonlijke oase van rust - een zelf verbouwd huis op het Zuid-Franse platteland - opzoeken.

Voor het eerst uitgezonden op 12 juni 2014.

Deel dit artikel