Architect Todd Saunders keerde terug naar de plek van zijn jeugd, New Foundland, Canada. Voor het ontwerp van hotel Fogo Island Inn liet hij zich inspireren door de sobere schoonheid van de lokale traditionele architectuur. Op dezelfde plek bouwde hij ook nog vier spectaculaire studio's voor kunstenaars. Met het project haalden Saunders en zijn zakelijk partner de internationale pers.

Deze documentaire wordt zaterdag 12 september 2020 om 08.15 uur herhaald op NPO 1. 

Impuls

De documentaire Terug naar Fogo Island laat zien hoe architect Todd Saunders en zijn zakelijk partner Zita Cobb – tevens initiatiefneemster en financier van het project – zich inzetten om Fogo Island voor de kust van Canada een nieuwe culturele en economische impuls te geven. Beiden hebben vanuit het verleden sterke banden met de plek.

Werkplek voor kunstenaars

De film volgt Saunders en Cobb vier seizoenen lang terwijl de Fogo Island Inn gebouwd wordt. Het hotel combineert een strak, contemporain ontwerp met een interieur waarin traditionele materialen de boventoon voeren. Saunders bouwde in de buurt van het hotel ook vier bijzondere vrijstaande huizen bedoeld als tijdelijke werkplek voor kunstenaars.

Documentaire

Uitgebreide interviews met Todd Saunders en Zita Cobb geven inzicht in de mensen achter dit architectonische avontuur. Eveneens aan het woord komen de vele bewoners van Fogo Island die meewerkten aan de totstandkoming van het hotel, van het maken van spreien voor de hotelbedden tot het timmeren van meubels.

Voor het eerst uitgezonden op 5 maart 2015.

Deel dit artikel