Met maar liefst 59 nominaties voor de Oscars, beschikte filmmaker en ondernemer Walt Disney (1901-1966) niet alleen over een groot creatief talent, maar was ook zakelijk een visionair... 

De Close Up documentaire 'Walt Disney - Deel 1: Van Mickey Mouse naar speelfilmlengte' zie je op zaterdag 10 augustus om 10.25 uur op NPO 1 of kun je bekijken op deze pagina. Het is het eerste deel van het tweeluik. 

De lancering van Mickey Mouse

De in 1901 in Chicago geboren Disney begon zijn carrière als maker van korte animatiefilmpjes en eindigde die als geestelijk vader van pretpark Disneyland. In het eerste deel van deze tweeluik over Walt Disney is te zien hoe hij samen met zijn broer en zakelijk partner Roy in de jaren twintig het animatiefiguurtje Mickey Mouse lanceert, waarmee het eerste grote succes voor de Disney Studio’s een feit wordt. 

Walt Disney sprak vanaf het allereerste begin in 1928 de stem in van Mickey Mouse, tot aan 1947. De filmmaker scheen zelfs bang te zijn voor levensechte muizen, maar was niet bang genoeg om de vriendelijke Mickey Mouse te bedenken. Het stripfiguur had bijna niet Mickey geheten, maar 'Mortimer'. Disneys vrouw Lillian overtuigde haar man om de muis Mickey te noemen en de rest is geschiedenis... 

Animatiefilms van speelfilmlengte 

Walt Disneys ambities reiken echter ver: hij wil animatiefilms van speelfilmlengte maken, een op dat moment nog onbekend fenomeen. Wanneer Sneeuwwitje in 1937 uitkomt in de bioscoop, betekent dat een wereldwijde sensatie. Disney ontving voor Sneeuwwitje een speciale Academy Award, de Honorary Award. Disney hield van grappen en daar stimuleerde hij ook zijn werknemers mee tijdens het maakproces van Sneeuwwitje. Een tekenaar die een goede visuele grap maakte, ‘beloonde’ Disney met vijf dollar. Sneeuwwitje zorgde voor de start van animatiefilms van speelfilmlengte, waarna er nog veel succesverhalen volgden.

Er zijn maar weinig mensen die wereldwijd zo’n groot stempel op de film- en entertainment business gedrukt hebben als Walt Disney. Op zaterdag 17 augustus wordt het tweede deel van het tweeluik over Walt Disney uitgezonden op NPO 1. 

Sneeuwwitje.jpg
Bron: ANP Kippa
Sneeuwwitje (1937)
Sneeuwwitje.jpg

Deel dit artikel