Jacqueline de Jong is kunstenaar én een rebel in hart en nieren. Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar nog even dwars en sprankelend als altijd. 

De Close Up documentaire 'Jacqueline de Jong - The Art Rebel' is donderdag 6 juni om 22.55 uur te zien op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken.  

Dwars en sprankelend

In de Close Up documentaire 'Jacqueline de Jong - The Art Rebel' geeft regisseur François Lévy-Kuentz ons een kijkje in het leven van Jacqueline de Jong, kunstenaar én rebel in hart en nieren. Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar nog even dwars en sprankelend als altijd. In het Parijs van de jaren zestig had zij een relatie met de Deense kunstenaar Asger Jorn en maakte ze deel uit van de revolutionaire artistiek-politieke beweging van de situationisten. Eind jaren zestig verhuisde De Jong naar Amsterdam, waar ze zich verder ontwikkelde als autodidactisch kunstschilder. Tot en met 18 augustus 2019 is er een groot overzicht te zien van haar werk in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Jacqueline de Jong
Jacqueline de Jong en Asger Jorn, 1959
Jacqueline de Jong

Veelzijdig oeuvre

Sinds de jaren zestig heeft Jacqueline de Jong een veelzijdig oeuvre opgebouwd, waarin zij moeiteloos schakelt tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. Zij vindt zichzelf steeds opnieuw uit.  

Jacqueline de Jong
'Une blague monstrueuse', 1962
Jacqueline de Jong

Avant-garde

Als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars speelde De Jong een belangrijke rol in de avant-garde netwerken van de jaren zestig en zeventig zowel binnen als buiten Europa, waaronder de geëngageerde Situationist Internationale. 

blockquote
 Ik vind vrijheid in alle opzichten essentieel.
Jacqueline de Jong

The Situationist Times

Behalve beeldend kunstenaar was Jacqueline de Jong ook uitgeefster van The Situationist Times, een multi-disciplinair, speels magazine vol fotografische en getekende beelden gewijd aan verschillende thema's zoals de knoop, de ring en het labyrint.

Jacqueline de Jong
The Situationist Times
Jacqueline de Jong

Vrije interpretatie

Over de interpretatie van haar werk zegt de kunstenaar het volgende: "Ik heb nooit een boodschap willen geven. Ik vind dat iedereen het moet interpreteren zoals hij wil. Vrijheid is me heel dierbaar. Ik vind vrijheid in alle opzichten essentieel."

Deel dit artikel