De Schotse landschapsschilder James Morrison was helemaal in zijn element wanneer hij schilderde in de buitenlucht temidden van de ruige Schotse natuur. Maar naarmate hij ouder werd, kreeg hij te maken met een grote uitdaging.

De Close Up-documentaire ‘James Morrison - In het oog van de storm’ zie je woensdag 19 oktober 2022 om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. De uitzending kwam 31 augustus 2022 te vervallen ivm het overlijden van Michail Gorbatsjov.

Het werk van Morrison hangt in de huizen van Harry Potter-auteur JK Rowling en de Britse koninklijke familie, maar is ook wereldwijd te vinden in musea en privécollecties.

Gepassioneerd landschapsschilder

Van Schotland tot het noordpoolgebied. Morrison had een grote passie voor landschappen en hij schilderde ze buiten, in de open lucht. Zelfs als zijn verf bijna bevroor.

blockquote
My whole life has been mixed up with art, with painting.
James Morrison
in-het-oog-van-de-storm-james-morrison-kunstenaar.jpg
James Morrison in de documentaire 'In het oog van de storm'
in-het-oog-van-de-storm-james-morrison-kunstenaar.jpg

Een verschrikkelijk verlies

Naarmate de schilder ouder werd, nam het zicht van zijn ogen dramatisch af. Dit maakte het buitenschilderen onmogelijk voor hem.

Morrison vertelt zelf in de documentaire: 'My paintings right up until six months ago were painted outside.' Een verschrikkelijk verlies voor de kunstenaar die zijn hele leven met ezel en al in midden in het landschap heeft gestaan. 

Deel dit artikel