Jan Jansen is al meer dan veertig jaar ontwerper van schoenen. En met succes! Zijn schoenencollecties zijn wereldwijd te koop en te zien in musea en - helaas voor hem - talloze malen gekopieerd

Jan Jansen is al meer dan veertig jaar ontwerper van schoenen. En met succes! Zijn schoenencollecties zijn wereldwijd te koop en te zien in musea en - helaas voor hem - talloze malen gekopieerd. Sommigen zien zijn werk als pure kunst, anderen vinden zijn schoenen een symbool van vrouwelijkheid en erotiek.

Terugblik

Jan Jansen - Een leven vol schoenen vertelt het verhaal van één van Nederlands beroemdste ontwerpers. Voor de camera blikt Jansen terug op de jaren zestig en zeventig toen hij - op zoek naar vrijheid - van Nijmegen naar Amsterdam verhuisde.

Carrière

Eenmaal gevestigd in Amsterdam gaat de carrière van Jan Jansen echt van start. Aangespoord door zijn vrouw Tonny waagt hij de sprong naar Italië waar schoenen leert maken op ambachtelijke wijze. Zodra hij begint met de verkoop van zijn kleurrijke en eigenzinnige ontwerpen, blijken ze enorm in de smaak vallen bij het publiek. In de decennia die volgen, bouwt Jan Jansen zijn succes steeds verder uit waarbij Tonny altijd zijn muze, manager, en creatief geweten blijft.

Italië, Portugal, Parijs

Filmmaakster Kitty Kooring volgde Jansen langdurig in 2006, het jaar dat hij vijfenzestig werd. Ze vergezelt hem op reis naar fabrieken, beurzen en tijdens zijn werk in Italië, Portugal, Parijs, Japan en Amsterdam. Jansen en zijn vrouw Tonny laten de filmmaakster echt toe in hun leven, die het echtpaar op haar beurt met een blik vol verwondering en bewondering observeert.

Documentaire

Het resultaat is een kleinschalige film, een intiem portret van een typisch jaren zestig stel dat actiever is dan ooit. Generatie- en vakgenoten als Fong Leng, Swip Stolk en Frans Molenaar vertellen over het bijzondere talent van Jansen. Ook de kinderen van Jan en Tonny komen aan het woord en vertellen hoe het er vroeger thuis aan toe ging.

Credits

Een co-productie van Kitty Kooring, Wunderbox en AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 2 maart 2008

Deel dit artikel