Kunstenaar Jan Sierhuis wordt beschouwd als een van de kunstenaars die een doorbraak in de Nederlandse kunst teweeg hebben gebracht. Hij groeide uit tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten. 

De documentaire ‘Jan Sierhuis – Zelfportret’ is donderdag 6 december te zien in Close Up, om 23.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.

Zijn laatste zelfportret

Tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam, vertelt de inmiddels hoogbejaarde kunstenaar over zijn bewogen en kleurrijke leven. Onder andere over zijn moeilijke jeugd in de Amsterdamse volksbuurten, de Tweede Wereldoorlog, zijn kunst, de kunstenaars die hij heeft gekend én over de Flamenco, zijn grootste inspiratiebron. 

Sierhuis werd op 14-jarige leeftijd ontdekt door Nico Vroom, toenmalig directeur van de Rijksacademie, die hem een beurs aanbood. Museumdirecteur Jonkheer Willem Sandberg van het Stedelijk Museum in Amsterdam zag ook het eigenzinnige talent van Sierhuis en stond aan de wieg van zijn grote succes. Het Stedelijk Museum heeft inmiddels meer dan honderddertig kunstwerken van Sierhuis in hun collectie. 

Met Sierhuis de Nederlandse kunstgeschiedenis door

Aan de hand van Sierhuis’ zelfportretten, die elk een nieuw decennium inleiden, geeft hij een inkijkje in de Nederlandse kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. In zijn werk ontwikkelde hij zich van schilder van naturalistische landschappen, tot abstract (jaren ’50 en ’60) en via het expressionisme naar vooral menselijke figuren. Later schakelde hij over op meer figuratieve thema's, zoals dansende figuren, portretten en landschappen. Zijn grote passie voor de Flamenco heeft veel invloed gehad op zijn werk. 

De Experimentelen en de Cobra-groep

Sierhuis was een expressionistische schilder, geïnspireerd door kunstenaars als Paul Cézanne, Henri Matisse, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Samen met Karel Appel, Lucebert en Corneille speelde Sierhuis een belangrijke rol in de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst. In 1947 raakt hij betrokken bij ‘de Experimentelen’ en was verbonden met de Cobra-groep, maar nog te jong om lid te worden. In 1983 werd Sierhuis docent aan de Rietveld Academie en in 1984 aan de Rijksacademie.

Deel dit artikel