Jan Sluijters verwerft faam met zijn schilderijen van naakte vrouwen, vaak geschilderd in felle, expressieve kleuren, werk dat in verschillende Nederlandse musea te zien is. Maar wie een uitgebreid overzicht van Sluijters' werk onder ogen krijgt, ziet dat de schilder tot veel meer in staat was.

Avant-garde

Na zijn opleiding als klassiek schilder aan de Rijksacademie in Amsterdam begint Jan Sluijters (1881-1957) in de vroege twintigste eeuw onverschrokken te experimenteren met avant-garde schilderstijlen als het fauvisme, het luminisme en het kubisme. Steeds volgt Sluijters Van Gogh, Mondriaan, Picasso, Seurat en andere buitenlandse voorbeelden op de voet, waarmee hij zijn Nederlandse tijdgenoten ver vooruit is. Zijn drang tot experimenteren ontlokt echter afkeurende geluiden aan het Nederlandse artistieke establishment en hij moet er zelfs zijn Prix de Rome voor inleveren.

Eigen stijl

Ondanks zijn waardering voor vernieuwing en verandering, blijft het werk van Sluijters altijd gelinkt aan de werkelijkheid en naarmate hij een eigen stijl ontwikkelt wordt die werkelijkheid het belangrijkste uitgangspunt. Vanaf de jaren twintig ontpopt Sluijters zich tot een alom gewaardeerd schilder, die talloze opdrachten krijgt voor het schilderen van portretten van societyfiguren en kinderen.

Godfather

Wat niet verandert is zijn enorme plezier in het schilderen zelf en zijn uitbundig en geraffineerd gebruik van kleur. Dat laatste maakt hem tot een inspiratiebron en 'godfather' voor de kunstenaars van de latere CoBrA beweging.

Documentaire

In de documentaire Jan Sluijters - Schilderbeest leidt Jan Rudolph de Lorm ons rond op de overzichtstentoonstelling in Singer Laren. Joost Zwagerman heeft het werk van Sluijters bestudeerd en komt tot verrassende inzichten. Onderzoekster Jacqueline de Raad bracht voor het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie een groot deel van zijn oeuvre in kaart en vertelt hierover. Aan het woord komen tevens kunstenares Marte Röling, die affiniteit voelt met het kleurgebruik en het plezier in schilderen van Sluijters, en kunstenaar Rob Scholte die eigenaar is van een unieke en onbekende verzameling politieke tekeningen en prenten van Sluijters. Kleinkind Else Gerritsen speelde vroeger op zijn atelier en schetst hem als familieman.

Credits

Regie: Paul Kramer. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 13 december 2011

Deel dit artikel