Het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró bestaat uit kleurrijke, speels aandoende abstracte schilderijen en sculpturen.

De Close Up documentaire ‘Joan Miró – The inner fire’ wordt zaterdag 25 juli 2020 om 23.10 herhaald op NPO 2.

In tegenstelling tot wat zijn speelse, abstracte, kleurrijke werk doet vermoeden, blijkt Joan Miró een nogal tegendraads, bijna revolutionair karakter te hebben. Verrassend genoeg leken deze karaktertrekken met het vorderen van de jaren eerder sterker dan zwakker te worden. Kleinzoon Joan Punyet, die de nalatenschap van zijn grootvader beheert, werpt een nieuw licht op Miró, een man die onvermoeibaar naar artistieke vrijheid streefde.

Leven lang vernieuwen

Dertig jaar na zijn overlijden is Joan Miró een meer dan iconisch figuur in de kunstwereld. Zijn leven en kunstenaarsschap ademen de rebelse, onafhankelijke, geëngageerde persoonlijkheid die hij was. 

Anti-Franco

Zo blijkt uit sommige van Miró's werken zijn enorme anti-Franco houding. Verbeeld door een wereld vol monsters, die in zijn onderbewustzijn leefden.  

Vrouwen en seks

Miró was gefascineerd door de vrouw. En zijn verbeelding van de vrouw was gewaagd voor die tijd. Ook had de kunstenaar een magische visie op seks. Hij zag seks als de poort naar de geboorte en het mysterie van leven en dood. De verwijzingen naar seks in zijn werk moeten telkens vanuit een magisch gezichtspunt worden geïnterpreteerd.  

Innerlijke vlam

Tot aan zijn dood, op 90-jarige leeftijd, was de kunstenaar voortdurend bezig zichzelf in artistieke zin opnieuw uit te vinden. Miró wilde zijn innerlijke vlam niet laten doven. Dat kon zo ver gaan dat hij, uit minachting voor de commerciële kunstmarkt, zijn schilderijen en later ook zijn wandkleden in brand stak. Hij zei hierover: "Van een schilderij horen de vonken af te springen. Het geeft niet als het wordt vernietigd. Kunst kan doorgaan. Maar wat ertoe doet, zijn de zaden die het op aarde heeft gezaaid."

Dit is een herhaling van 18 april 2019.

   

Deel dit artikel