In een tijd dat de meeste actrices marionetten van de grote filmstudio's waren, stippelde Katharine Hepburn haar eigen loopbaan uit. In films speelde ze steeds de onafhankelijke, zelfbewuste vrouw.

Katharine Hepburn geldt nog altijd als een van de belangrijkste Amerikaanse actrices en als uniek in de manier waarop ze zélf richting gaf aan haar zeer lange carrière.

Broeken

In een tijd dat actrices er vooral mooi en vooral zo vrouwelijk mogelijk uit moesten zien droeg Hepburn een broek in plaats van een rok, zowel op het witte doek als in het echt.

Moderne vrouw

Katharine Hepburn arriveerde op precies het goede moment in Hollywood. Het publiek van de jaren dertig was klaar voor de moderne vrouw: mooi op een androgyne manier, geestig, gevat, slim en heel wilskrachtig, een volwaardige sparringpartner voor de mannen in haar leven.

Marionetten

Belangrijker dan dat, was dat Hepburn haar carrière in belangrijke mate zelf aanstuurde. In een tijdperk dat de meeste vrouwelijke actrices niet meer waren dan marionetten van de studio’s, was dat een unicum.

Documentaire

In de documentaire The Great Kate is Hepburn te zien in talloze filmclips, en in televisie interviews waarin ze over leven en werk vertelt op de haar eigen, directe, geestige en eerlijke manier. Aan het woord komen ook lievelingsneef Mundy Hepburn, evenals talkshow host Dick Cavett (de eerste die haar in een televisie show kreeg), kostuumontwerpster Deborah Landis, filmhistoricus Robert Birchard en anderen.

Credits

Een film van Rieke Brendel en Andrew Davies. Een coproductie van Florian Film met ARTE en AVRO met steun van MEDIA. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 30 januari 2014

Deel dit artikel