Kunstenaar Kehinde Wiley maakt kleurrijke variaties op klassieke schilderijen (zoals het portret dat Jacques-Louis David begin 19de eeuw maakte van Napoleon), waarop zwarte mannen een hoofdrol spelen.

Kehinde Wiley werd beroemd met zijn kleurrijke variaties op klassieke schilderijen. In de taferelen spelen steeds zwarte mannen een hoofdrol. Een nieuwe uitdaging komt op zijn pad wanneer hij voor het eerst zijn blik op zwarte vrouwen richt.

Kehinde Wiley

In 2012 besluit de Amerikaanse kunstenaar Kehinde Wiley (1977) een nieuwe uitdaging aan te gaan. In plaats van de zwarte mannen die hij tot dan toe schilderde, wil hij nu vrouwen schilderen. Op de straten van New York vindt hij zes mooie, streetwise zwarte modellen, voor wie hij samen met de directeur van modehuis Givenchy, Riccardo Tisci, zes unieke jurken ontwerpt.

Klassieke meesterwerken

De inspiratie voor de manier waarop hij zijn modellen afbeeldt vindt hij, zoals ook voor zijn mannenschilderijen, in het Louvre in Parijs. Daar hangen de klassieke meesterwerken die hij bewondert. Werk van onder anderen Jacques-Louis David, Thomas Gainsborough en John Singer Sargent.

Kritiek

Critici zijn verdeeld over de mate van vernieuwing die Wiley laat zien met deze serie schilderijen. Feit blijft echter dat de monumentale schilderijen veel indruk maken op publiek dat ze voor het eerst ziet. Wiley zelf legt uit dat de werken een hommage vormen aan de schoonheid van de zwarte vrouw. Ze geven zwarte vrouwen met terugwerkende kracht een plaats in de kunstgeschiedenis die tot nu toe het exclusieve domein van blanken was.

Credits

Kehinde Wiley - Zwarte schoonheid is een documentaire van Jeff Dupre.

Voor het eerst uitgezonden op 17 april 2014

Deel dit artikel