Internationale kunst sensatie Keith Haring (1990) baande een spoor door de legendarische art scene van New York in de jaren 80. De Amerikaanse kunstenaar bracht een revolutie teweeg in de popcultuur en kunstwereld. 

De Close Up-documentaire 'Keith Haring - Street art boy' was te zien op zaterdag 22 augustus 2020 NPO 2. Bekijk de uitzending online terug!

Artistieke wereldtop

Op jonge leeftijd ontdekte Haring de liefde voor kunst en werd hij geïnspireerd door de werken van kunstenaar Andy Warhol. Zo kwam hij voor het eerst in aanraking met moderne kunst. Haring arriveerde in 1978 in New York City en bereikte in een paar jaar tijd de artistieke wereldtop. 

In New York liet Haring zich inspireren door fenomenen als graffiti en hiphop en verkende hij zijn homoseksuele identiteit. Zijn dynamische, speelse en grafisch aandoende werk werd wereldwijd door een breed publiek omarmd. 

Jonge-Keith-Haring-Volle-Zalen.jpg
Een jonge Keith Haring
Jonge-Keith-Haring-Volle-Zalen.jpg

Aids

In 1988 werd aids bij Haring gediagnosticeerd. Vanaf deze periode verwerkte hij dit onderwerp in zijn kunst. Harings kunst werd onderdeel van een grote aidscampagne in New York. Op 16 februari 1990 overleed Haring aan de gevolgen van zijn ziekte.

Vlak voor zijn dood richtte Haring de Keith Haring Foundation op. De stichting zorgt voor zijn erfgoed, maar helpt ook mee aan het bestrijden van aids. Haring had vele bekende vrienden, waaronder kunstenaars Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Niki de St Phalle en Claude Picasso.

Haring was ook bevriend met zangeres Madonna. Tijdens haar tour in 2008/2009 maakte ze een eerbetoon aan de kunstenaar en verwerkte zijn afbeeldingen in de visuele ontwerpen van haar tour. 

Intiem

De documentaire 'Keith Haring - Street art boy' vertoont niet eerder uitgezonden interviews van de Amerikaanse kunsternaar en geeft een kijkje in de creatieve gedachtes van de meest herkenbare kunst van de afgelopen 50 jaar.

In de zomer van 1989 gaf Haring vijf dagen lang intieme interviews over zijn levensverhaal met schrijver en kunstcriticus John Gruen, deze persoonlijke interviews zitten verwerkt in de documentaire.

Gruen maakte in opdracht van Haring een biografie over zijn leven. Harings vrienden, familie en collega's, vanaf zijn vroegere jaren tot aan de gay uitgaansscene in New York, delen hun ervaringen over onthullende ontmoetingen en hun tijd met kunstenaar Keith Haring. 

Deel dit artikel