Een stad gebouwd voor de toekomst. Die grootse woorden begeleidden eind jaren zestig de presentatie van de Bijlmer: een wijk opgetrokken uit flatgebouwen, die de woningnood in Amsterdam moest terugdringen. Een van de pronkstukken was Kleiburg: een flat van vierhonderd meter lang en elf verdiepingen hoog.
In de late jaren 60 zijn de eerste bewoners van de Amsterdamse wijk De Bijlmer dolblij met hun ruime, centraal verwarmde appartementen, met uitzicht op een groen, parkachtig landschap.
Sloop en renovatie
In de jaren 80 begint een enorm verval en als stedenbouwkundig experiment lijkt de Bijlmer mislukt. De gemeente Amsterdam gaat aan de slag met sloop en renovatie van de wijk, maar voor aanpak van de laatste originele Bijlmerflat - Kleiburg - is in 2011 geen geld meer. Dan nemen de gebeurtenissen echter een verrassende wending.
In de documentaire ‘Kleiburg - de laatste Bijlmerflat’ zie je oud-bewoners, architecten en andere liefhebbers van de flat en de verhalen van de opkomst en ondergang van de omstreden wijk. Naast interviews en veel archiefbeelden bestaat de film uit liefdevolle opnames van de tot sloop gedoemde betonnen kolos.