Architect Jean Nouvel kreeg de felbegeerde opdracht om het nieuwe Louvre in Abu Dhabi, één van de Arabische Emiraten, te ontwerpen. Aan hem de uitdaging om een universeel museum te bedenken dat de Oosterse en de Westerse wereld met elkaar verbindt. 

Traditie en moderniteit

De documentaire toont het creatieve proces van Nouvel: vanaf de planning tot de bouw van dit universele museum, ontworpen voor een woestijnklimaat in een moderne stad. De bouw kun je zien als een architectonisch en cultureel avontuur tussen traditie en moderniteit: een kruispunt tussen het westen en het Midden-Oosten.

Voor het megalomane project heeft de sterarchitect zich laten inspireren door de omgeving van het Midden-Oosten. Hij creëerde vijfenvijftig witte gebouwen, geïnspireerd op de medina’s (de oudste gedeeltes van Noord-Afrikaanse steden met hun smalle straatjes), gebouwd op een kunstmatig eiland. Het lijkt alsof ze zweven boven de zee van de Perzische golf, overdekt door een grote ijzeren koepel.

Een universeel museum

Het idee achter dit Louvre is dat het een universeel museum moet zijn. Je vindt er kunst uit alle tijdsperiodes, windstreken en kunststromingen van de prehistorie tot nu, die samen de geschiedenis van de mensheid moeten vertellen. Het is toegankelijk voor alle religies en de nadruk ligt op wat mensen verenigt: creativiteit die de grenzen van individuele culturen, tijdsperiodes en plaatsen overschrijdt.

Dit idee bepaalde welke werken er te zien zouden zijn en hoe ze in het museum tentoon moesten worden gesteld. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn daarom niet verdeeld op geografie, maar op de chronologie.

Mondriaan, Gauguin en Manet

De collectie van de dependance van het Louvre in Parijs komt deels (ongeveer 300 werken) uit bruiklenen van het moedermuseum en van diverse andere Franse musea en culturele instellingen. Daarnaast besteedden ze zelf miljoenen euro’s aan diverse topstukken, waaronder werken van Andy Warhol, Mondriaan, Jean Tinguely, Paul Gauguin, Édouard Manet, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh en Ai Weiwei. Louvre Abu Dhabi opende op 11 november 2017.

Deel dit artikel