De Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans (1958) maakt werk dat onze relatie tot de geschiedenis verkent, inclusief ons schijnbare vermogen om die geschiedenis te negeren.

Regisseur John Albert Jansen volgt Tuymans bij het inrichten van een expositie in Venetië en interviewt hem in zijn studio in Antwerpen. Gaandeweg blijkt dat de beladen en verborgen familiegeschiedenis van de kunstenaar een rol speelt in zijn raadselachtige werk.

Touwtjes in eigen handen

Tuymans is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Zijn schilderijen hangen in alle belangrijke musea en hij heeft tentoonstellingen over de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs. Tuymans wordt gevierd als de man die de schilderkunst weer op de agenda heeft gezet. In dit portret laat Tuymans de kijker toe in zijn gedachtenwereld en gaat hij uitgebreid in op zijn werk en op de achtergrond daarvan.

Tuymans neemt geen blad voor de mond, heeft een zeer uitgesproken mening en houdt zelf graag alle touwtjes in handen. Zo ontwerpt hij zijn eigen tentoonstellingen en regelt hij eigenhandig de verkoop en het transport van zijn werk. In de documentaire wordt dit duidelijk wanneer hij een tentoonstelling in Venetië aan het inrichten is tijdens de Biënnale.

Authentieke vervalsingen

Veel van Tuymans werk is gebaseerd op beeldmateriaal, zoals foto’s uit medische archieven, filmbeelden uit de oorlogsjaren, reproducties uit oude tijdschriften en goedkoop reclamedrukwerk. ‘Authentieke vervalsingen’ noemt hij het zelf, vanuit de overtuiging dat originele beelden niet bestaan en elk beeld uit een ander voortkomt. Gaandeweg blijkt dat de beladen en verborgen familiegeschiedenis van de kunstenaar een rol speelt in zijn raadselachtige werk.

De documentaire ‘In het licht van de argwaan’ schept een scherp beeld van de obsessies en fascinaties van Tuymans. Zelden gaat een kunstenaar zo diep in op zijn werk. In de documentaire wordt een breed scala aan kunst van Tuymans’ hand getoond, zodat de kijker niet alleen Tuymans, maar ook zijn oeuvre leert kennen.

De documentaire is gemaakt door producent Interakt en Picoux Productions. 

Close Up: Luc Tuymans - In het licht van de argwaan, op 24 februari om 22.55 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2

Deel dit artikel