Opvallend aan het werk van de Britse kunstenaar Lucian Freud is de nietsontziende blik waarmee hij mensen bekijkt en vastlegt op het doek. Dat Freud ook zichzelf aan deze kritische blik onderwerpt, blijkt uit zijn vijftig zelfportretten.

Freuds (1922-2011) intense en onverschrokken blik bracht krachtige figuratieve werken voort die hem in de voorhoede van de Britse schilderkunst plaatsen. Zijn nietsverhullende portretten en naakten zijn scherp en persoonlijk. Freud stond erom bekend dat hij veel vroeg van zijn modellen, omdat ze vaak langdurig moesten poseren. 

Zelfportretten

In een periode van 64 jaar produceerde hij meer dan vijftig schilderijen, tekeningen en prenten van zijn eigen beeltenis. Deze zijn in 2010/2020 samengebracht in een historische tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen. Aan de hand van deze portretten en clips van een documentaire uit 2010, waarin Freud zelf uitgebreid aan het woord komt, leren we een van Engelands beroemdste kunstenaars beter kennen. 

Bacon en Hockney

Lucian Freud werd in 1922 geboren in Berlijn. Hij is de kleinzoon van psychiater Sigmund Freud en zoon van de Oostenrijkse architect Ernst Freud en de Duitse Lucie Brasch. Het gezin verhuisde in 1933 naar Londen waar Freud ook zijn artistieke opleiding volgde. Hij raakte bevriend met kunstenaars Francis Bacon en David Hockney. 

Bacon en Freud legden elkaar vast op het schildersdoek. Een van deze werken, ‘Three Studies of Lucian Freud’ (1969) van Francis Bacon, was in 2013 het duurste schilderij ooit verkocht (142 miljoen dollar).

In de zomer van 2002, op het hoogtepunt in zijn carrière, schilderde Freud schilderde het portret van zijn vriend David Hockney. Het werk, gemaakt in meer dan honderd uur aan sessies, zou een fascinerend inkijkje geven in de lange vriendschap van de twee die veertig jaar eerder was begonnen. Het portret werd in juni 2021 bij Sotheby's geveild voor 14,9 miljoen pond.

De Close Up-documentaire ‘Lucian Freud - Zelfportret’ zie je woensdag 22 september om 23.10 uur op NPO 2. Of kijk de documentaire via NPO Start.

Credits header: Man's Head (Self Portrait) 1963, Lucian Freud, Whitworth Art Gallery, The University of Manchester © The Lucian Freud Archive, Bridgeman Images. Lucian Freud, Reflection (Self Portrait), 1985, Private Collection ©The Lucian Freud Archive, Bridgeman Images.

Deel dit artikel