Actrice Mae West (1893-1980) bereikte dankzij haar imago van geestige, sexy en wereldwijze vrouw in de jaren ‘30 de toppen van de roem. Hoewel ze een comédienne was, klinkt in al Wests rollen haar provocerende kritiek door op de traditionele man-vrouw verhoudingen. Het unieke van West was dat ze bij dit alles de teugels van haar carrière stevig in eigen handen hield.

De Close Up-documentaire 'Mae West - Dirty Blonde' zie je woensdag 14 april 2021 om 22.55 uur op NPO 2 of bekijk de uitzending daarna via NPO Start. 

Fulltime actrice, “vaudevillian”, danssensatie, Broadway toneelschrijver, zangeres, filmster, scriptschrijver, comédienne, artiest en Vegas-nachtclub-act. Mae West schitterde in elk entertainment medium dat er in haar leven bestond. Maar ze had ook te lijden onder voortdurende censuur. West was een van de meest controversiële filmsterren van haar tijd. 

De grootste provocateur van de twintigste eeuw

West deed alles op eigen creatieve en economische kracht. Iets wat in de jaren dertig ongekend en ongehoord was voor een vrouwelijke entertainer. Ze ondermijnde de maatschappelijke normen met haar uitdagende en bevrijde persoonlijkheid en was er op uit de machtsdynamiek die vrouwen onderdrukte, omver te werpen. 

Hoewel ze comédienne was, worstelde West met de complexe sociale problemen van twintigste eeuw, zoals de spanningen tussen rassen en klassen. Aan haar verhaallijnen voegde ze commentaar toe over genderconformiteit, maatschappelijke restricties en wat ze als morele hypocrisie beschouwde. Ze verzette zich tegen het systeem, maakte komedie van de bestaande normen en werd de best betaalde vrouw ter wereld.

Close Up Mae West zwart wit.jpg
Bron: Courtesy of Hulton Archive/Getty Images
"When I'm bad, I'm better": Mae West, 1933
Close Up Mae West zwart wit.jpg

Het meisje dat haar reputatie verloor en nooit miste

Toen haar filmcarrière eindigde, schreef West boeken en toneelstukken en bleef ze optreden in Las Vegas en in heropnames van haar Broadway-toneelstukken. Ze maakte nog twee films toen ze in de zeventig en tachtig was. De documentaire ‘Mae West - Dirty Blonde’ verkent het buitengewone leven van deze legendarische artiest. 

Deel dit artikel