De Amerikaanse Miriam Beerman maakt al meer dan zestig jaar werken als reactie op de gruwelijke gebeurtenissen van onze tijd. Met thema’s als de Holocaust, Hiroshima en de nucleaire dreiging.

Haar (abstract) expressionistische schilderijen tonen figuren met donkere emoties. Beerman creëert spookachtige beelden die het lijden van generaties slachtoffers weergeven. Haar werk omvat levendige kleuren, gestippelde texturen en beestachtige personages die intense emotie uitbeelden en het gevoel van verwoesting oproepen.

Beerman werd geboren in 1923 in Providence, Rhode Island, en volgde lessen aan de Rhode Island School for Design. Later studeerde ze met verschillende gevestigde kunstenaars, zoals Yasuo Kuniyoshi en Adja Yunkers, in New York. Als ze de respectabele leeftijd van negentig jaar bereikt leeft ze in een woonhuis bij haar familie in Washington. Ondanks dat haar geheugen haar soms in de steek laat, maakt ze nog steeds krachtige kunstwerken.

Van chaos naar kunst

In 2015 kwam een film over Miriam Beerman uit: Miriam Beerman – Van chaos naar kunst. De documentaire vertelt het verhaal van haar werk en leven en is het profiel van een kunstenares die een persoonlijke tragedie heeft overwonnen en nu anderen inspireert. Deze film over Beerman werd donderdag 24 mei 2018 uitgezonden in Close Up

Bekijk de documentaire Miriam Beerman - Van chaos naar kunst

Deel dit artikel