Architect Harry Seidler ontsnapte aan de nazi's, emigreerde naar het destijds nog geïsoleerde Australië en werd daar dé pionier van het modernisme.

Nog altijd hebben zijn ideeën een grote invloed op de Australische architecten van nu. Seidlers nalatenschap laat zien welke architectuur het beste past bij het zonnige Australische klimaat, inspireert door de inventieve toepassingen van beton, en is een verrijking voor de steden door de pleinen die hij introduceerde in de openbare ruimte.

7x de beste documentaires over internationale architecten

Controverse

Seidler werd bewonderd, maar zorgde met enige regelmaat ook voor controverse. Zo maakte hij regelmatig arrogante en provocatieve opmerkingen over wat moderne architectuur precies betekende. Hij vond bijvoorbeeld dat er in Australië geen enkele architect was die ‘het hart sneller doet kloppen’. 

Bauhaus

Tegelijkertijd was hij ontzettend goed in zijn werk en inspireerde hij net zoveel mensen als hij er boos maakte. Volgens hem is architectuur ‘geen inspirerende business, maar een rationeel proces dat hopelijk mooie dingen teweeg brengt’. Seidler was dé pionier van het Modernisme en degene die de Bauhaus naar Australië bracht. 

Deel dit artikel