De plastic Monobloc terrasstoel is zó populair, dat veel mensen hem niet eens meer bewust waarnemen. Toch zijn er wereldwijd minstens een miljard van in omloop. De Duitse filmmaker Hauke Wendler gaat op reis om met kritische blik het succes van de stoel te onderzoeken en doet daarbij Afrika, India en Brazilië aan.

De monobloc plastic stoel is het best verkochte meubelstuk dat ooit heeft bestaan, bekend op elk continent, over alle landsgrenzen en sociale grenzen heen. Van de sloppenwijken van Brazilië en de mega steden van India tot de velden en savannes van Oeganda. Hoe heeft deze lelijke stoel de wereld veroverd en waarom?  

blockquote
Ja, de stoel is lelijk, maar heeft hij misschien ook positieve kanten? 
 

De bekroonde regisseur Hauke Wendler vertelt hoe deze stoel ons milieu en onze goede smaak ‘bedreigt’, maar tegelijkertijd invaliden blij maakt en welvaart brengt. Ook vertelt hij over de velen voor wie een stoel gewoon een stoel is en niets meer. Wendler brengt onze ultra complexe wereld terug tot de vraag: wat heb je in het leven echt nodig om gelukkig te zijn?  

De documentaire ‘Monobloc - Hoe een plastic stoel de wereld veroverde’ zie je woensdag 3 november in Close Up om 23.05 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Deel dit artikel