Matthijs Röling is een van onze bekendste figuratieve kunstenaars. Het landgoed dat hij in het noorden van het land bewoont, transformeerde hij de afgelopen decennia tot een geheel eigen universum.

De Close Up documentaire 'M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling' is uitgezonden op 13 juni 2019 op NPO 2. 

Eigen universum 

In de Close Up documentaire 'M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling' volgen de makers, Marrit Koopmans en Walker Pachler, Matthijs Röling in zijn dagelijks leven. Röling schildert al jaren niet meer. Het landgoed dat hij in het noorden van het land bewoont, transformeerde hij de afgelopen decennia tot een geheel eigen universum.

Vaak werden zijn woning én de tuin gebruikt als decor in zijn schilderijen. Terwijl de seizoenen verstrijken blikt Matthijs terug op een leven lang schilderen en tekenen. Op dit moment is er een tentoonstelling van zijn werk te zien in het Drents Museum.

Stijl

In de vijfendertig jaar dat hij als kunstenaar actief was, veranderde hij regelmatig van stijl. Zo is zijn vroege werk uit de jaren zestig en zeventig zeer realistisch geschilderd, terwijl Röling in de jaren tachtig een meer impressionistische stijl hanteerde. Maar ondanks die stijlverandering, blijft zijn oeuvre heel consistent.

Roling
Bron: Walker Pachler, ING Collectie.
Matthijs Röling, 'Zelfportret' (2007)
Roling

Thema's

Aanvankelijk schilderde Matthijs Röling vooral stillevens en mythologische taferelen, maar later gaat zijn belangstelling uit naar naakt en mensfiguren. In de loop der jaren en aan het eind van zijn carrière schildert de kunstenaar met name tuinen. 

Matthijs-Ro__ling---Tuin.jpg
Bron: Art Revisited
Matthijs Röling, 'Tuin in Ezinge' (2002)
Matthijs-Ro__ling---Tuin.jpg

Op de bres

Als één van de weinigen in de jaren zeventig nam Matthijs Röling het openlijk op voor de figuratieve schilderkunst. 'Dat alleenzaligmakende van de moderne kunst stond mij verschrikkelijk tegen. Ik ben een conservatief in die zin dat ik vind dat je het goede moet behouden.'

Vlucht

De kunstenaar ontkent niet dat zijn schilderijen soms een vlucht zijn uit de dagelijkse realiteit. 'Ik heb niet veel pretenties of boodschappen aan de wereld. Ik ben een escapist die naar elders verlangt, naar rust en genot; weg van deze rotwereld waar ik veel van houd.'

Deel dit artikel