Kunstenaar Sean Scully wordt gevolgd in het jaar dat hij de wereld rondvliegt om vijftien belangrijke exposities van zijn werk te openen.

De Close Up documentaire 'Niet te stoppen - Kunstenaar Sean Scully' wordt op zondag 5 juli 2020 om 17.10 uur op NPO 2 herhaald. De uitzending kun je hier al bekijken. 

Straatarm en in een bende

Scully vertelt het verhaal van zijn bijzondere ervaringen in een kunstwereld die hem niet altijd gunstig gezind was. Scully is een selfmade man die straatarm opgroeide in Dublin en Londen, een periode waarin hij vaak geen thuis had.

Scully leefde op straat en was lid van een bende. Je moest in een bende zitten om in leven te blijven. Toen Scully achttien jaar oud was, kreeg hij een zoon met zijn eerste vrouw Jill. Scully kreeg veel ruzie en de twee besloten uit elkaar te gaan. Het leek hem beter voor zijn zoon, als hij hem niet meer zag.

blockquote
Abstracte schilderkunst is uitgevonden om alles tegelijk te laten gebeuren
Sean Scully

Internationaal succes

Scully bezocht een musea en zei: 'Zoiets zou iedereen kunnen schilderen', over een echte Van Gogh. Hij maakte 'kleine' Van Gogh schilderijen en werd afgewezen door elf kunstacademies. Uiteindelijk werd hij aangenomen en werd hij betoverd door de kunst.

Het duurde niet lang voordat hij bij de abstractie terecht kwam. Het maakte Scully niet uit wat in de mode was, hij schilderde wat hij zelf wilde schilderen op dat moment. Begin jaren 80 deed Scully de uitspraak dat hij net zo wereldberoemd wil worden als de Franse kunstenaar Matisse. 

Duister en vol emoties

1983 was een donker jaar voor Scully, het jaar waarin zijn zoon Paul op achttienjarige leeftijd overleed door een auto-ongeluk. Het maakte zijn werk anders, duister en vol met emoties. Het is ook het jaar waarin Scully groot internationaal succes bereikte met zijn abstracte, gestreepte schilderijen.

Vanaf dat moment werden zijn werken verkocht. Scully wordt genoemd als een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Zijn strepen op zijn kunstwerken gaan over ervaringen, als een soort poëzie.

Deel dit artikel