De jonge ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens vertegenwoordigen de nieuwe generatie Dutch Designers van dit moment. Ze ontwerpen voor de wereld van morgen en hechten enorme waarde aan duurzaamheid. 

Deze generatie is doordrongen van het besef dat grondstoffen uitgeput raken, energie schaars is en ook de globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productiemethoden. Als makers trekken ze zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design en wetenschap.

Inspiratievolle Dutch Designers

De missie van Nienke is om de op één na meest vervuilende industrie ter wereld, de kledingindustrie, te verduurzamen. Ze richt zich op oogstrelend design in duurzame materialen als zeewier. 

nienke-a-world-to-shape.jpg
Nienke Hoogvliet
nienke-a-world-to-shape.jpg

Minimale carbon footprint

Dave zet in zijn project Kamp een woon/werkgemeenschap op met een minimale carbon footprint. Dat doet hij in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles open source, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.

dave-a-world-to-shape.jpg
Dave Hakkens
dave-a-world-to-shape.jpg

De documentaire ‘A World to Shape’

In de documentaire ‘A World to Shape’ neemt regisseur Ton van Zantvoort je mee in de vindingrijkheid van deze twee ontwerpers. Waar veel mensen problemen zien, zien Nienke en Dave oplossingen. Hoe realistisch zijn hun ambities? Volg Dave en Nienke tijdens hun uitdagende zoektocht.

De Close Up-documentaire ‘A World to Shape’ zie je woensdag 12 oktober om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de documentaire (terug) via NPO Start. 

Deel dit artikel