Merkwaardig zijn ze misschien wel, de kunstenaars in deze documentaire, maar niet per se merkwaardiger dan andere kunstenaars of dan wijzelf... 

De Close Up documentaire 'Outsider Art' is donderdag 8 augustus om 22.50 uur te zien op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken.

Niet alledaags

In de Close Up documentaire 'Outsider Art' maken wij kennis met zeven niet alledaagse kunstenaars. De een tekent vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro's en vliegroutes, een derde haar dromen en nachtmerries. Dat doen ze met een enorme precisie en aandacht. Sommigen storten zich bijna obsessief op hun onderwerp. Door urenlang in opperste concentratie te tekenen of te schilderen lijken ze iets van grip te krijgen op een verwarrende wereld. Regisseur Jan Wouter van Reijen maakt met deze film voelbaar hoe overrompelend de binnenwereld van deze buitenstaanders eruitziet.

Verbinding

Een van de geportretteerde outsider kunstenaars is Lionel Plak. Hij is gefascineerd door landkaarten en schematische weergaven van bus-, metro- en treinverbindingen. Hij benoemt alle haltes en stations van een route door deze eerst in potlood op papier te zetten en later met viltstift of kleurpotlood over te trekken. Dit proces neemt soms wel drie maanden in beslag. Als de tekening klaar is, zit de route in zijn hoofd! 

Waar Lionel Plak op een heel letterlijke manier bezig is met 'verbinding', benadert kunstenares Nicolle Meijlink dit thema meer figuurlijk. Haar etsen, zeefdrukken en linosneden waarin zij beeld met tekst combineert, gaan vaak over verbinding hebben met mensen of juist het ontbreken ervan. 

Ritmisch

Een andere kunstenares is Jefke Dijkstra. Zij houdt van architectuur, stadsgezichten en skylines. Haar tekeningen en lino's bestaan vaak uit kleurrijke abstracte composities, waarin niet alleen de stenen, ramen en andere architectonische elementen ritmisch zijn opgesteld, maar ook de wolken in de lucht en de golven in het water.   

Vol vel

Bij kunstenaar Jeroen Pomp moet het vel helemaal vol. Met kleurpotlood tekent hij onder andere vruchten, dieren, planten, stadsgezichten en auto's; vaak in vogelvluchtperspectief. Net als Odilon Redon begint hij rechtsonder op het vel en eindigt linksboven. Zijn werk ademt een drang naar compleetheid. Als hij bijvoorbeeld een papegaai tekent, blijft het er niet bij één, maar volgen er een heleboel andere soorten exotische vogels. Het is voor Jeroen Pomp kennelijk een logisch vervolg op zijn keuze om die eerste papegaai te tekenen. 

Deel dit artikel