Micaela van Rijckevorsel gaat op zoek naar de parallellen tussen Vincent van Gogh en Edvard Munch, wiens levens opvallend veel raakvlakken bevat.

De documentaire 'PAINt' gaat over de raakvlakken tussen kunstenaars Vincent van Gogh en Edvard Munch. De twee hebben elkaar nooit ontmoet of gesproken en toch blijkt uit hun werk een opmerkelijke ziels- of geestverwantschap.

Ze schelen 10 jaar, Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863- 1945). Beiden hadden een tragisch leven. Vincent van Gogh pleegde zelfmoord op 37-jarige leeftijd, terwijl Edvard Munch vluchtte in enorme hoeveelheden drank, in duisternis en in bordelen. Hij kreeg elektroshocks in een kliniek en werd bijna gek, maar leefde uiteindelijk tachtig jaar.

Uit hun werk blijkt een opmerkelijke ziels- of geestverwantschap, een verwantschap dat zich beweegt op een diep, wezenlijk niveau. Laat in zijn leven, zei Munch: “Vincent liet hoe dan ook niet toe dat zijn vlam uit zou gaan. Hij schilderde met kwasten als vuur en gloeiende as terwijl hij ondertussen zelf afbrandde voor zijn kunst. Ik dacht en ik wenste om in zijn voetsporen te treden."

Een zoektocht naar het universele gevoel

De documentaire laat zien hoe een toneelregisseur samen met twee acteurs de personages van Vincent van Gogh en Edvard Munch instudeert. Het doel is dat zij hun personage doorgronden alsof zij een karakterstuk moeten gaan spelen. De acteurs moeten weten wie Van Gogh en Munch zijn, hoe ze dachten en waardoor ze getekend en beïnvloed zijn. Dat proces gaat in stappen. Een idee bij Van Gogh is, zoals Munch het verwoordt, een zoektocht naar het universele gevoel, naar het aanraken van de meest gevoelige zenuw uit het leven. Uitgedrukt, neergelegd en vormgegeven in verf.

Scenario en regie: Micaela van Rijckevorsel

Een coproductie van Visser & Van Rijckevorsel Film en AVROTROS

Eindredactie AVROTROS Close Up: Marijke Huijbregts

Uitgezonden op 3 januari 2015

Deel dit artikel