Ter ere van het honderdjarige bestaan van 'Het Panorama van Scheveningen' kijken we hoe kunstenaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) dit unieke werk tot stand bracht.

Hoewel het er eind vorige eeuw op leek dat het schilderij Het Panorama van Scheveningen de tand des tijds niet zou doorstaan, wisten restauratoren het doek in 1998 op spectaculaire wijze te restaureren.

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag - restauratie en geschiedenis van een schilderij zonder grenzen vertelt over het leven en werk van de zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Zijn meest beroemde werk, het Panorama van Scheveningen en omstreken, bleek, bijna honderd jaar nadat het was geschilderd, in acuut gevaar.

Restauratie

Het ruim 1680m² grote doek zat vol gaten en de ophanging voldeed niet meer, het panorama dreigde zelfs in zijn geheel naar beneden te komen. In 1987 werd besloten het doek en het panoramagebouw te restaureren en te conserveren. Tegelijkertijd is onderzoek gedaan naar Mesdags werkwijze en de samenwerking met zijn assistenten, waaronder de jonge Breitner.

Collectie

Naast schilder was Mesdag een belangrijke verzamelaar van werk van zijn tijdgenoten. Zijn woonhuis en atelier breidde hij uit met het eerste museum van moderne kunst in Nederland waar veel binnen- en buitenlandse gasten op afkwamen. De prachtige collectie is weer in de oorspronkelijke sfeer te bewonderen.

Documentaire

De film geeft een beeld van Mesdag als schilder, organisator en verzamelaar, de tijd waarin hij leefde en hoe bijna 10 jaar lang gewerkt is aan één van de meest complexe schilderijenrestauraties van de 20e eeuw.

Credits

Regie: Micaela van Rijckevorsel. Camera: Adri Schrover. Geluid: Bouwe Mulder, Wouter Veldhuis. Montage: Erik Disselhoff ©1996 Panorama Mesdag/AVRO.

Voor het eerst uitgezonden op 29 oktober 1996

Deel dit artikel