Isabelle de Borchgrave maakt replica's van de jurken van Marie-Antoinette, de trouwjurk van Jackie Kennedy en van de kostuums van het balletgezelschap Ballets Russes. En dat doet ze met papier!

In 2011 werkten de onvermoeibare Isabelle De Borchgrave en haar team aan exposities in het Paleis van Versailles en het Neues Palais in Potsdam.

Kostuums van papier

Musea zijn blij met De Borchgraves papieren kostuums. Haar exposities hebben over de hele wereld succes, van Japan en Italië tot de Verenigde Staten. 'Veel mensen zijn een beetje bang voor musea', vertelt ze in de documentaire Paper Heart. 'Musea zijn donker en een beetje saai en je ziet er nooit kostuums, omdat conservatoren het textiel niet bloot willen stellen aan licht en stof. Kostuums van papier hebben al die problemen niet, die kun je gewoon laten zien en die vertellen mensen echt iets over de geschiedenis. Ze maken nieuwsgierig'.

Documentaire

In Paper Heart zien we hoe de dynamische De Borchgrave en haar team hun speciale techniek om van papier kostuums te maken - die nog het meest heeft van werken met klei - toepassen. Ook het beschilderen van het papier krijgt aandacht.

Blijvende kunst

Inmiddels heeft De Borchgrave blijkbaar toch behoefte aan meer blijvende kunst, want ze laat haar papieren ontwerpen nu soms in brons maken. “Niemand heeft die sculpturen nodig, maar ik moest ze gewoon maken. Voor mezelf,” zegt ze tevreden.

Credits

Een film van Janick Cardiec. Een coproductie van Zoom Production / Small Just To Be. RTBF Télévision Belge - Unité Documentaires.

Voor het eerst uitgezonden op 5 april 2014

Deel dit artikel