Vanaf het allereerste begin betovert acteur Paul Newman het bioscooppubliek met zijn uitzonderlijke, azuurblauwe blik. 

Azuurblauwe blik

Zelf vindt de gereserveerde Newman het triviaal en zelfs storend dat iedereen zo met zijn uiterlijk dweept. Nadat hij zich begin jaren vijftig had ingeschreven voor de Actors Studio, had Newman in meer dan 60 films gespeeld en werkte hij samen met de meest iconische regisseurs uit de filmgeschiedenis. 

Newman was niet alleen werkzaam als acteur, hij regisseerde twaalf films in zijn carrière. Al focuste hij zich liever op zijn werk en gezin. En, minstens zo belangrijk, op zijn filantropische ondernemingen en politiek activisme.

Close-Up---Paul-Newman-1950.jpg
Paul Newman
Close-Up---Paul-Newman-1950.jpg

Diversiteit en rijkdom

Hoewel relatief onder de radar, weerspiegelt zijn carrière als regisseur, met een tiental films op zijn naam, de diversiteit en rijkdom van zijn artistieke visie.

Bescheiden, verlegen, geheimzinnig en vastbesloten om zijn eigen privacy te beschermen, gaf Newman zichzelf niet gemakkelijk op en gebruikte hij vaak zijn humor om afstand te nemen van de Hollywood-gekte.

De documentaire ‘Paul Newman - Behind Blue Eyes’ zie je woensdag 22 december in Close Up om 22.55 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending na deze datum terug via NPO Start.

Deel dit artikel