Wanneer Paul Smith in 1973 zijn eerste modecollectie presenteert, heeft hij meteen een enthousiast publiek te pakken. Mannen vallen als een blok voor Smiths typisch Engelse, strak gesneden pakken en zijn overhemden met hippieachtige bloemenprints.

Wanneer Paul Smith in 1973 zijn eerste modecollectie presenteert, heeft hij meteen een enthousiast publiek te pakken.

Pakken en hippieshirts

Mannen vallen als een blok voor Smiths typisch Engelse, strak gesneden pakken en zijn overhemden met hippieachtige bloemenprints. Vandaag de dag staat Paul Smith aan het hoofd een wereldwijd mode imperium, maar hij is nog niets van zijn jeugdige honger naar creatieve inspiratie verloren.

Inspiratie

Er gaat geen dag voorbij dat Paul Smith (1946) niet ontelbare foto’s maakt. Niets ontsnapt aan zijn aandacht: speelgoed, mooie gebouwen, tweedehands kleding. Hij schrijft ook alles op wat hem door het hoofd gaat, gedichtjes, gedachten, citaten. En al die inspiratie vindt een weg naar Smiths ontwerpen voor mannen- en vrouwen kleding.

Zakenman

Smith is daarnaast ook een formidabel zakenman. Zijn internationale netwerk van tweehonderd winkels beslaat meer dan 35 landen en brengt jaarlijks vierhonderd miljoen euro op. Opvallend genoeg aarzelde Paul Smith lange tijd om zichzelf modeontwerper te noemen, omdat hij geen formele modeopleiding gevolgd had.

Humoristische knipoog

In 1970 opent hij een winkel in Londen waar hij chique haute couture labels verkoopt en incidenteel wat eigen ontwerpen, totdat hij drie jaar later in Parijs zijn eerste eigen collectie lanceert. Uit dat aanvankelijke succes komt de typische Paul Smith stijl voort, die put uit inspiratiebronnen als pop cultuur, rock, punk, en de kunst- en kostuumgeschiedenis, alles gebracht met een grote liefde voor kleur en een humoristische knipoog.

Documentaire

In Paul Smith - Gentleman Designer zien we Paul Smith in volle vaart opereren: tijdens bijeenkomsten met zijn team ontwerpers waarbij de verschillende labels (mode, schoenen, accessoires) onder de loep worden genomen, op zoek naar inspirerende tweedehands kleding op Portobello Road, op een fietstripje door een ochtendlijk Parijs, en op zakenreis in Japan.

Credits

Regie: Stéphane Carrel. Een coproductie van ARTE France, Tabo Tabo Films en AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 29 november 2011

Deel dit artikel