Acteur Antonio Banderas en regisseur Pedro Almodóvar hebben een buitengewone creatieve relatie. Na een onderbreking van bijna 20 jaar werken de twee, beiden ouder en wijzer geworden, sinds enkele jaren weer samen.

Het "enfant terrible" van de Spaanse cinema

Hoewel Antonio Banderas’ Amerikaanse carrière hem tot de bekendste Spaanse acteur ter wereld maakte, werd hij voor het eerst beroemd in de films van regisseur Pedro Almodóvar. Almodóvar was al een fenomeen in de Madrileense theater- en filmwereld van de jaren 80, toen Antonio Banderas er als jonge acteur zijn entree maakte. 

Van Spaanse tot Amerikaanse cinema

Banderas ontpopte zich tot de favoriet en het alter-ego van Almodóvar en samen maakten ze een aantal prachtige films. Het maakt van Banderas de enige acteur die alle artistieke periodes van het "enfant terrible" van de Spaanse cinema heeft meegemaakt. Vervolgens verliet hij zijn mentor om een ​​zeer mainstream Amerikaanse carrière na te streven, van ‘Philadelphia’ tot ‘Zorro’. 

Antonio-Banderas-Pedro-Aldomovar-donker.jpg
Antonio Banderas en Pedro Almodóvar
Antonio-Banderas-Pedro-Aldomovar-donker.jpg

Een unieke chemie

Het zou twintig jaar duren voordat de twee weer samenwerkten in het verontrustende ‘The Skin I Live In’, en nog eens tien voor ‘Pain and Glory’. Daar, eindelijk in vrede, vertrouwend op elkaar, speelt Banderas het personage van Almodóvar. Uit de unieke chemie van deze levenslange samenwerking komt een bekroond meesterwerk.

De Close Up-documentaire ‘Pedro Almodovar & Antonio Banderas - Een regisseur en zijn muze’ zie je woensdag 26 oktober 2022 om 23.35 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of bekijk de uitzending (terug) via NPO Start.

Deel dit artikel