Componist van hedendaagse muziek Philip Glass is inmiddels achtenzeventig jaar oud, maar lijkt niet te stoppen. Hij heeft het succes na vele jaren nog steeds aan zijn zijde. In de grote internationale muziektempels trekt Glass uitverkochte zalen. Die zalen vullen zich niet alleen met Glass-liefhebbers van het eerste uur, maar ook met vele nieuwe en jonge fans.

Einstein on the beach

Hij is altijd aan het werk, Philip Glass, de man die bekend werd dankzij zijn 'minimal music' waarmee hij de traditionele kloof tussen klassieke en populaire muziek wist te overbruggen. In 1968 richtte hij het Philip Glass Ensemble op en sindsdien bouwt hij onvermoeibaar voort aan een enorm oeuvre dat bestaat uit opera’s, symfonieën, filmscores, concerto’s en vele andere muziekstukken, waaronder meesterwerken als Einstein on the Beach en Koyaanisqatsi.

Documentaire

Regisseurs Manon Lichtveld en Bas Westerhof volgden en filmden Glass een jaar lang 'on the road’. Hun documentaire schetst het beeld van een kunstenaar die rusteloos de hele wereld over reist, maar die opvallend genoeg ook overal onverstoorbaar en met de toewijding van een monnik aan zijn muziek blijft werken. Of hij nu in het vliegtuig zit of in een hotelkamer, hij houdt strak vast aan zijn routine van componeren. Waar hij ook is, hij straalt in zijn contacten met musici en dirigenten steeds dezelfde concentratie uit. Lichtveld en Westerhof troffen de componist ook op zijn thuisbasis New York, waar hij geregeld terugkeert voor enkele momenten van ontspanning met zijn twee jonge zoons en… voor meer werk.

Zakenman

In de rust van zijn New Yorkse werkkamer vertrouwt hij de filmmakers toe dat hij als zoon van een vader met een platenwinkel al heel jong begreep dat er voor muziek betaald moet worden. Die wetenschap heeft ervoor gezorgd dat Glass in de muziekwereld niet alleen bekend staat als artistiek genie maar ook - dankzij een eigen muziekuitgeverij en platenlabel - als een goed zakenman.

Voor het eerst uitgezonden op 21 mei 2015

Deel dit artikel