Pablo Picasso overleed in april 1973. Hij liet een oeuvre van meer dan vijftigduizend werken na, waarvan vele geïnspireerd door de vrouwen met wie hij relaties had.

Voor Pablo Picasso vormden zijn geliefdes een belangrijke bron van inspiratie. Telkens wanneer een nieuwe vrouw zijn leven binnenkwam, brak er een nieuwe fase aan in zijn werk. Het feit dat hij vele vrouwen en kinderen had, betekende echter ook dat de verdeling van zijn artistieke nalatenschap leidde tot een jarenlange strijd onder zijn nabestaanden.

Vijftigduizend werken

Na de dood van Picasso in 1973 ging een omvangrijke inventarisatie van zijn werk – bestaand uit maar liefst vijftigduizend werken – van start. Dit nam een periode van zeven jaar in beslag.

Erfenis

Picasso had in de loop van zijn leven acht belangrijke relaties, waarvan twee huwelijken. Bij drie van zijn vrouwen had hij kinderen. Toen hij overleed bleek hij niets geregeld te hebben met betrekking tot zijn erfenis.

Ruzie

De documentaire Picasso – Inventaris van een leven laat zien hoe de afwikkeling van Picasso's nalatenschap de complexe onderlinge verhoudingen tussen zijn nabestaanden op scherp zette. Het verhaal van de nalatenschap vormt echter ook de aanleiding om de blik opnieuw te richten op de diepgaande manier waarop Picasso's vrouwen zijn kunst beïnvloedden.

Verborgen

Aan het woord komen Picasso's naasten (onder wie ex-partner Françoise Gilot, dochter Maya Widmaier Picasso, zoon Claude Ruiz-Picasso en kleinzoon Bernard Ruiz-Picasso) evenals de advocaten die hun belangen behartigden. Met behulp van deze getuigenissen evenals met filmmateriaal uit de familiearchieven, schetst de documentaire een beeld van een aspect van Picasso's leven dat lange tijd voor de buitenwereld verborgen bleef.

Credits

Een film van Hugues Nancy. Een coproductie van Gedeon Programmes, Arte, Welcome, RMN Grand Palais, AVROTROS. Eindredactie AVROTROS: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 1 mei 2014

Deel dit artikel