De in Italië geboren René Gruau maakte carrière als mode-illustrator in het Parijs van de jaren vijftig. In de jaren zestig schopte hij het tot internationale roem met zijn elegante, geestige en grafisch sterke reclametekeningen voor onder meer de parfums van Dior.

De in Rimini, Italië, geboren René Gruau maakte carrière als mode illustrator in het Parijs van de jaren vijftig. In de jaren zestig schopte hij het tot internationale roem met zijn elegante, geestige en grafisch sterke reclametekeningen voor onder meer de parfums van Dior.

Anonieme kleerhanger

Zijn naam mag dan minder bekend zijn, wie de tekeningen van René Gruau (1909-2004) ziet zal zijn unieke, grafisch aandoende stijl waarschijnlijk meteen herkennen. Gruau droeg met zijn illustraties bij aan een ander vrouwbeeld in de mode en in de reclame. Van anonieme 'kleerhanger' veranderde de vrouw in de zelfbewuste hoofdrolspeelster in haar eigen leven.

Fellini

De documentaire focust op de vernieuwende en originele aspecten van Gruau's kunst en besteedt ook aandacht aan de minder bekende aspecten van zijn leven, zoals zijn Italiaanse wortels. Gruau was een goede vriend van de eveneens uit Rimini afkomstige regisseur Federico Fellini.

Documentaire

Te zien zijn interviews met Gruau waarin hij spreekt over mode, tekenen en reclame. Eveneens aan het woord komen onder andere professionele bewonderaars als kunstenaar Jean Paul Goude, zelf een legende in de wereld van de mode en reclame.

Credits

Een film van Adolfo Conti. Een productie van DOC ART / Amalia Carandini in co-productie met AVRO en in samenwerking met RAI Educational en ERT – Greek Radio Television. Dit programma is (mede) tot stand gekomen met steun van het MEDIA Programma van de Europese Unie en CoBO.

Voor het eerst uitgezonden op 4 september 2014

Deel dit artikel