De inmiddels 80-jarige Helaine Blumenfeld werkte als eerste vrouwelijke beeldhouwster in de marmermijnen van Pietrasanta (Italië). In marmer en in brons schept Blumenfeld vloeiende, organisch gevormde sculpturen van een grote schoonheid. 

De Close Up documentaire 'Sculpting Dreams - Helaine Blumenfeld' is donderdag 17 oktober te zien om 23:05 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Helaine Blumenfeld is een van de meest gerespecteerde beeldhouwers van haar generatie en een van de best bewaarde geheimen van de kunstwereld. Ze leerde het vak onder andere van de grote Russiche beeldhouwer Ossip Zadkine.

In de documentaire Sculpting Dreams - Helaine Blumenfeld volgen we Blumenfeld in Parijs, Cambridge en natuurlijk in haar geliefde Pietrasanta, een plek waar sinds Michelangelo veel beeldhouwers naartoe trekken. De film volgt de creatie van haar beeldhouwwerk Tree of Life, van het vormen van de klei tot het installeren van het kunstwerk in het nieuwe kantoor van het Woolf Institute aan het Westminster College in Cambridge. 

blockquote
What she’s creating now is more ambitious and complex than ever before
Timothy Potts, directeur van het J Paul Getty Museum

Timothy Potts, directeur van het J Paul Getty Museum in Californië, vertelt: ‘It’s quite remarkable that Helaine Blumenfeld, at this stage in her life, is enjoying so much success with new commissions and recognition from major museums, collectors and public institutions. Many artists have successful mid-life careers but their future doesn’t always look as exciting as what’s come before them. Helaine has avoided that pitfall by continuing to evolve in her artistry; what she’s creating now is more ambitious and complex than ever before.’

Expositie met beelden van Helaine Blumenfeld

Wil je het werk van Helaine Blumenfeld in het echt bekijken? Dat kan nog tot 3 november tijdens de beeldenexpositie 'Voorburg Sculptuur 2019' in Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens aan de Vliet in Voorburg. De monumentale werken zijn te zien in de tuin van en in het huis zijn kleinere sculpturen te vinden. 

Deel dit artikel