Acteur Sean Connery maakte een verpletterende indruk toen hij voor het eerst de rol van geheim agent James Bond speelde in 'Dr. No'. Tegelijkertijd vormde dit wereldwijde succes voor Connery de start van een zoektocht naar rollen met meer diepgang.

In 1963 verschijnt een jonge nieuwkomer op het scherm in ‘James Bond - Dr. No’, de Schotse acteur Sean Connery. De jongeman uit de straten van Edinburgh wordt in de rol van geheim agent in smoking een wereldwijde ster. Aanbeden als The Beatles, personifieert hij het nieuwe mannelijke ideaal voor een hele generatie.

Sean-Connery-Close-Up-groep.jpg
Sean Connery met diverse Bond girls
Sean-Connery-Close-Up-groep.jpg

James Bond

De rol van James Bond brengt Sean Connery roem en fortuin, maar het wordt ook een last. De acteur probeert lange tijd te breken met zijn imago van 007 om meer complexe karakters te spelen. Het blijkt een langzaam en moeizaam proces, vol mislukkingen en teleurstellingen, dat hij beleeft als een echte zoektocht naar zichzelf. 

Sean-Connery-Close-Up-pers.jpg
Sean Connery met pers en fans
Sean-Connery-Close-Up-pers.jpg

Van macho held naar wijze mentor

Pas in de loop van de jaren 80 vindt hij echt zijn draai in rollen waarin hij de charismatische, oudere mentor van jonge acteurs vertolkt. Ook begeleidde hij een nieuwe generatie acteurs in cultfilms als ‘The Untouchables’ en was hij een van de meest gerespecteerde en geliefde komieken in de hedendaagse cinema.

De Close Up- documentaire ‘Sean Connery - De James Bond paradox’ zie je woensdag 7 december 2022 om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de documentaire (terug) via NPO Start.

Deel dit artikel