De van oorsprong Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa (1935-2017) volgde als jongeman een opleiding tot beeldhouwer. Zijn oog voor sculpturale vormen komt tot uitdrukking in de sexy en gestroomlijnde mode die hij ontwierp voor vrouwen.

Het maakte hem tot de lieveling van de internationale modewereld, maar zelf was Alaïa ook tevreden met een eenvoudig leven en 'lunches van tomaten en olijfolie'.

Sculpturale vormen

Azzedine Alaïa, geboren en opgegroeid op het platteland in Tunesië, ontwikkelde al heel vroeg een passie voor mode. Hij volgde beeldhouwlessen aan de Beaux-Arts in Tunis en vloog in 1956 naar Parijs. Alaïa leerde zijn vak in de schaduw van prestigieuze klanten. 

Zijn groeiende bekendheid, zijn vrienden, in het bijzonder Thierry Mugler, zetten hem er toe zijn werk te presenteren in de vorm van een confectiecollectie. De Amerikanen zijn dol op zijn 'lichaamsbewuste' stijl, kleding dicht bij het lichaam, in leer, lycra of stretch.

Meester in couture

Azzedine Alaïa kleedde de popsterren van toen, van Grace Jones tot aan Tina Turner. In de jaren 2000 werd zijn mode verfijnder, diverser en hij vestigde zich definitief als een meester in couture. 

Dit portret onthult de geheimen van de ontwerper, die beeldhouwtechnieken toepast op zijn jurken. Hij bewees de wereld dat zijn vakmanschap een kunst was.

De documentaire ‘Sexy couture - De mode van Azzedine Alaïa’ zie je woensdag 12 januari 2022 in Close Up om 23.05 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Deel dit artikel