De Deense ontwerpers Anne Julie en Manduela Riger Kusk zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van tabakspijpen. 

Deze documentaire wordt zaterdag 14 november 2020 om 08.00 uur herhaald op NPO 1. 

Hun exclusieve designpijpen zijn geliefd bij de rijken van deze wereld en brengen bij verkoop vaak tienduizenden euro's op. De twee vrouwelijke ondernemers danken hun spectaculaire succes aan de van oudsher goede reputatie van Deense tabakspijpen, maar misschien wel net zozeer aan hun kleurrijke persoonlijkheden.

Vriendschap

De vrouwen begonnen niet als duo met het ontwerpen van pijpen, maar hadden allebei een eigen winkel in Kopenhagen. Ze verkochten pijpen op slechts 60 meter van elkaar. Het duurde niet lang tot de een de winkel van de ander kwam bekijken. Manduela: 'Als je allebei als vrouw pijpen maakt in een mannenwereld kom je uiteindelijk bij elkaar. Ik zag een kleine pijp in een winkel vol bloemen dus ik ging eens kijken'.

De eerste jaren sprak het duo vooral over de pijpen en zagen de ontwerpers elkaar op beurzen over de hele wereld, maar na verloop van tijd werden de band steeds hechter. 'We werden vriendinnen tijdens een reis naar Chicago. We hadden zo'n plezier. Nu kunnen we niet meer zonder elkaar als we op reis gaan. We willen graag in hetzelfde bed slapen en elkaar de hele tijd zien.'

Volgens Anne Julie kunnen ze niet meer zonder elkaar: 'De relatie die ik heb met Manduela is ongecompliceerd. Ook al zien we elkaar een tijd niet, we voelen elkaar de hele tijd'. Dat beaamt Manduela: 'Ik kan met Anne Julie overal over praten. Over vaginale ziektes, tabakspijpen, seks en andere gedachten. We doen allerlei gekke dingen met z’n tweeën'. De dames behoren tot de top van de pijpwereld dankzij hun tabakspijpen.

Voor het eerst uitgezonden op 3 mei 2018.

Deel dit artikel