De carrière van de Franse acteur Jean-Paul Belmondo nam een vlucht bij de opkomst van de nouvelle vague en sindsdien domineerde hij tientallen jaren de Franse cinema. Belmondo heeft een groot aantal rollen op zijn naam staan; hij speelde tijdens zijn carrière in meer dan 75 films.

Een nieuwe filmstijl

In de late jaren ‘50 ontstond een vernieuwende filmstijl waarbij een nieuwe generatie Franse filmakers zich afzetten tegen de huidige normen in de filmwereld. De groep filmmakers van de Franse nouvelle vague hadden niet zoals de gevestigde regisseurs in Hollywood alle rangen doorlopen te beginnen bij een baantje als assistent en hadden zelfs geen filmopleiding gevold. Ze analyseerden en bekritiseerden in filmclubs Hollywoodfilms en wilden afstappen van de Hollywoodclichés. Daarom maakten ze low-budget films gedraaid met handcamera’s, op locatie en niet in de studio en gebruikten onbekende acteurs. De personages spraken tegen de camera, de montage was tegenovergesteld aan de continuïteitsmontage uit Hollywood (ze maakten gebruik van harde zichtbare overgangen) en het geluid was niet synchroon. Waar de Hollywood films probeerden de kijker te overtuigen dat het echt was, maakten films in de nieuwe stijl de kijker juist bewust dat hij naar een film keek.

Gezicht van de nouvelle vague

Een van de eerste films in deze stijl was de misdaadfilm 'À bout de souffle' (1960) van de regisseur Jean-Luc Godard, naar een scenario van François Truffaut (bekend van de auteurstheorie). In de film doodt een autodief gespeeld door Jean-Paul Belmondo een politieagent waarna hij schuilt in Parijs bij een jonge Amerikaanse die hem uiteindelijk aangeeft bij de politie. De film maakte Belmondo tot een beroemd acteur - een gezicht van de nouvelle vague - en hij domineerde de France Cinema voor tientallen jaren. En zijn stunts deed hij gewoon zelf! Het was voor hem een mooie kans om aan sport te doen. 

blockquote
Ik vind het niet leuk als ik een rol speel dat een ander in mijn plaats aan en gebouw hangt. Want dan zit ik in een luie stoel en verveel me vreselijk.
Jean-Paul Belmondo over stunts

Later maakte hij de stap naar meer commerciële films. Hij schitterde in veel lichte komedies, actiefilms en avonturenfilms als 'Cartouche' (1962) en 'L'Homme de Rio' (1964) geregisseerd door Philippe de Broca. Ondertussen werkte hij nog wel af en toe met de regisseurs van de nouvelle vague als Godard, François Truffaut, Chabrol en Alain Resnais.

Meer weten?  Bekijk de Close Up documentaire over Belmondo

Deel dit artikel