Fotograaf Steve Schapiro maakte in de jaren 60 naam met journalistieke fotoreportages van migranten-arbeiders in het zuiden van de VS, het Apollo Theater in Harlem, de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, de moord op Martin Luther King en de presidentiële campagne van Robert Kennedy. In de jaren 70 werd Schapiro fotograaf op filmsets waar hij acteurs als Jodie Foster en Dustin Hoffman leerde kennen. Hoffman is degene die Schapiro voor deze film uitgebreid interviewde.

Steve Schapiro

'Als je op dezelfde golflengte zit als de mensen die je wilt fotograferen en als ze merken dat je om ze geeft, dan reageren ze positief.' Deze uitspraak vormt de sleutel tot het succes van fotograaf Steve Schapiro. Dat gold al voor de drugsverslaafden die hij in de jaren zestig in de New Yorkse wijk Harlem fotografeerde, maar het gold ook voor de artiesten die optraden in het beroemde Apollo Theater en die door Schapiro op de gevoelige plaat vastgelegd werden.

Filmsetfotograaf

Toen fototijdschriften als TIME en LIFE - voor welke Schapiro reportages maakte over onder meer sociale en politieke boegbeelden als Martin Luther King en Robert Kennedy - in de jaren zeventig hun deuren sloten, verzette hij zijn bakens. Hij ging aan de slag als fotograaf van stills op filmsets als die van onder meer The GodfatherThe Way we WereTaxi DriverMidnight Cowboy en Rambo.

Schapiro's Heroes

In 2007 verscheen het fotoboek Schapiro’s Heroes met daarin portretten van beroemdheden als Ray Charles, Jacqueline Kennedy Onassis en Truman Capote.

An eye on American icons

Voor de documentaire Steve Schapiro - An eye on American icons interviewde acteur Dustin Hofman Schapiro. De film geeft een indruk van Schapiro's belangrijkste werk in combinatie met filmclips van historische gebeurtenissen waarbij hij aanwezig was en opnames van filmsets waar hij werkte als fotograaf. Ook zijn er clips uit de speelfilms zelf te zien.

Deel dit artikel