Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto, gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee, brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem.

Welk verhaal gaat er schuil achter die ene foto?

Die ene foto van zijn opa blijkt tot heel veel bijzondere verhalen te leiden. De foto is namelijk gemaakt door de beroemde James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance. Zo fotografeerde hij in de jaren 20 van de vorige eeuw ook de opa van De Jesus, die als zwarte matroos de wereld over reisde. 

Juan-de-Jesus-door-James-van-der-Zee-1024-767x1024.jpeg
Juan de Jesus door James Van Der Zee
Juan-de-Jesus-door-James-van-der-Zee-1024-767x1024.jpeg

Bekijk de trailer

Harlem Renaissance: trots en traditie

De wijk Harlem is de plek waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Op de drempel van deze culturele bloeiperiode fotografeerde Van Der Zee de nieuwe bewoners van Harlem op hun allermooist: met hun handgemaakte hoeden, duurste japonnen en schitterende pakken. Bekijk een selectie van de foto's op de website van de National Gallery of Art in Washington. 

Harlem biedt begin twintiger jaren, een periode vol segregatie en raciaal geweld, een veilige haven voor wie de discriminerende wetten en onderdrukking wil ontvluchten. De unieke kunst en ideologie die tijdens deze periode opleven, zijn nog steeds terug te vinden in de cultuur van vandaag de dag. 

Close-Up-Sherman-De-Jesus-glitters.jpg
Sherman De Jesus
Close-Up-Sherman-De-Jesus-glitters.jpg

Wandelend door de wijk ontdek filmmaker De Jesus meer over dit verleden én heeft hij inspirerende ontmoetingen met hedendaagse bewoners van de wijk.

De documentaire ‘The Photograph’ zie je woensdag 18 mei om 23.20 op NPO 2, zondag 31 juli (lange versie) om 13:10 uur op NPO 1 en dinsdag 9 augustus (korte versie) om 22:10 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending via NPO Start.

Deel dit artikel