De Nederlandse fotograaf Thomas Morel is gefascineerd door beweging. Hij richt zijn camera op roofvogels in duikvlucht, op spartelende vissen in snel stromende beekjes, en op dansers die sprongen maken in een regen van verf of water.

blockquote
Een universum dat je iets laat zien wat je voor onmogelijk had gehouden.
Thomas Morel

Het juiste moment

Bij het vangen van beweging op beeld is het zaak dat je er op tijd bij bent. Morel staat soms vier of vijf uur te wachten tot het juiste moment en dan nog levert dat niet altijd een foto op. Hij moet dus vaak heel veel geduld hebben. Om een prachtige foto te maken van springende vissen in een rivier moet hij net op die 0,3 seconden afdrukken wanneer de vis in de lucht hangt. Morel: 'Als je het helemaal hebt gehad, moet je niet opgeven, want dan krijg je de beste foto’s.' 

Om zulke foto’s te maken moet je wel geobsedeerd zijn door de magie van beweging. Morel is gedreven om juist díe momenten die voor het menselijk oog te snel zijn om te registreren vast te leggen met zijn camera. Morel: 'Als je een freeze-frame maakt van een beweging die je met het blote oog niet kunt zien verschijnt hij plotseling in een vorm waarin je alle details kunt bestuderen.

Van sportman naar fotograaf

Thomas Morel verhuisde op zijn zestiende van Nederland naar het Noorse Feios. Zijn ouders wilden er een boerderij beginnen. Om zijn vrienden in Nederland te laten zien hoe mooi Noorwegen was, begon hij te fotograferen en leerde zichzelf de kneepjes van het vak. Hij studeerde sport en combineerde zijn interesse voor het menselijke vermogen om de zwaartekracht te trotseren met zijn passie voor fotografie. 

De perfectionist

Ondanks zijn jonge leeftijd geniet Morel internationale bekendheid met zijn foto's. Terwijl hij gestadig carrière maakt met campagnes voor onder andere Puma, Nike, NYC ballet en de Noorse Opera, blijft in al zijn projecten het moment dat te snel gaat voor het menselijk oog centraal staan. Zijn filosofie: hoe hoger je doel is, hoe verder je komt.

Ondertussen heeft hij het niet gemakkelijk met zichzelf. Zijn tomeloze ambities en de hoge eisen die Morel aan zichzelf stelt geven hem veel onnodige stress. Na een druk project dat veel tijd had gekost viel hij in een zwart gat. Het bleek erger te zijn dan hij had gedacht. Hij verbleef zelfs enige tijd in een psychiatrische kliniek. Periodes waarin hij hyperactief en geïnspireerd is, worden onvermijdelijk gevolgd worden door depressies waaraan hij zich met moeite ontworstelt. 

'Picture Perfect' is een inspirerend en sympathiek portret over artistieke passie en de keerzijde ervan.  

Deel dit artikel