Iedereen heeft met mode en design te maken, vrijwel iedere dag. Maar veel mensen weten niet hoe trends op het gebied van mode en design tot stand komen. Trendanalist Christine Boland en kunstenaarsduo RAVAGE geven een inkijk in een wereld die voor het grote publiek meestal onzichtbaar blijft.

Trend Forecast

Internationaal houdt een kleine groep toekomst-experts zich sinds jaar en dag bezig met het bestuderen van mondiale ontwikkelingen op het gebied van politiek, kunst, design, cultuur, financiën en sport. Uit deze observaties destilleren de experts een ‘trend forecast’ (een analyse van trends voor de komende jaren). Veel ontwerpers en bedrijven maken gebruik van een dergelijke forecast waarbij ze moeten besluiten of ze wel of niet op een trend willen inspringen. Een verkeerde beslissing kan een groot financieel verlies betekenen en een bedrijf maken of breken.

Close_Up_Trends.jpg
Een verborgen wereld
Close_Up_Trends.jpg

Geen kristallen bol

Kunstenaarsduo RAVAGE (Arnold van Geuns en Clemens Rameckers) en trendanalist Christine Boland vormen de hoofdrolspelers in de deze documentaire. We zien hoe zij te werk gaan bij het maken van een trend-analyse. Daarbij gaat het niet om het kijken in een kristallen bol, want de trends zijn er al, of zoals Christine Boland zegt: 'It's all about seeing the dots and then connecting them.' Dat er daarbij veel op het spel staat, en dat klanten zich daarvan bewust zijn, onderstreept haar Britse collega David Shah: 'Mensen willen niet om de  twee seconden van een of ander gelikt type horen ‘Waarom doe je het niet zus of zo?’, nee, ze willen duidelijkheid.'

Deel dit artikel