Het oeuvre van Johannes Vermeer bestaat uit nog geen veertig schilderijen en we weten bijna niets over hem. Toch is Vermeer in onze tijd alom vertegenwoordigd. Wat maakt Vermeer zo actueel en zo herkenbaar?

Kaskrakers

Bijna driehonderdvijftig jaar na zijn dood laat de schilder Johannes Vermeer ons een klein oeuvre van nog geen veertig schilderijen na. Over zijn leven, wat hij dacht en wat hij bedoelde te zeggen met zijn werk, weten we vrijwel niets. Toch is Vermeer in onze tijd alom vertegenwoordigd. Tentoonstellingen zijn kaskrakers en de roman en de speelfilm Girl with a Pearl Earring trokken wereldwijd een miljoenenpubliek.

Invloed

Een veiling van een laatste Vermeer op de markt was wereldwijd voorpaginanieuws. Vermeers invloed gaat zelfs verder en dieper. Als je goed kijkt, zie je zijn invloed voortdurend terug in de films van vandaag, in fotografie, in onze manier van kijken en in wat we belangrijk vinden in ons leven. Het is niet voor niets dat invloedrijke filmmakers, fotografen, kunstenaars, kunsthistorici en denkers worden gegrepen door het werk van deze zeventiende-eeuwse meester.

Sfinx van Delft

Wat maakt Vermeer zo actueel? Filmmakers Koos de Wilt en Hans Pool reisden de wereld rond en gingen op bezoek bij wereldberoemde fotografen als Erwin Olaf, Steve McCurry, Joel Meyerowitz, Philip-Lorca diCorcia en Tom Hunter. Hoe eigentijds zijn Vermeers beelden? Bestsellerauteur en filosoof Alain de Botton, schilder Chuck Close, filmregisseur Peter Webber, schrijfster Tracy Chevalier en kunsthandelaar Otto Naumann ontrafelen allen op hun eigen manier het geheim van de ‘Sfinx van Delft’.

Documentaire

Ook kunsthistorici en Vermeerkenners als Geoffrey Batchen, Lawrence Weschler, Walter Liedtke en Arthur K. Wheelock verklaren het hedendaagse succes van zijn werk. Vensters op Vermeer - 10 korte verhalen is een documentaire van regisseur Hans Pool (onder meer Van Dis in Afrika en Van Moskou tot Magadan) en kunsthistoricus, journalist en scenarioschrijver schrijver Koos de Wilt (onder meer Rembrandt Inc.).

Credits

Het camerawerk en de regie zijn van Hans Pool, de research en de interviews van Koos de Wilt. Een film van Hans Pool en Koos de Wilt. Een productie van Lagestee Film BV in samenwerking met de AVRO.

Uitgezonden op 20 december 2009

Deel dit artikel