Naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van modehuis Viktor & Rolf maakte de Kunsthal in Rotterdam de grote overzichtstentoonstelling ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’. Curator Thierry-Maxime Loriot creëerde de tentoonstelling en vertelt over het modeduo.
Loriot was eerder al verantwoordelijk voor de drukbezochte tentoonstellingen over Jean Paul Gaultier en modefotograaf Peter Lindbergh in de Kunsthal.
En om het modefeest nog groter te maken kun je bij ons tijdens de duur van deze tentoonstelling de documentaire Viktor & Rolf: Because We're Worth It online bekijken!
De documentaire portretteert Viktor en Rolf op een keerpunt in hun carrière. Documentairemaakster Femke Wolting volgde het Nederlandse ontwerpersduo in het jaar waarin de overstap naar modehuis wordt gemaakt. Van kunstzinnige ontwerpers met twee collecties per jaar naar een wereldwijd modehuis dat zich kan meten met namen als Dior, Chanel, Alexander McQueen en Gucci, met een eigen parfum, kledinglijn en accessoires.
De film biedt een unieke blik achter de schermen en alle facetten van de intensieve voorbereiding van hun modeshow komen aan bod. Tegelijkertijd worden de campagnes en evenementen ontwikkeld waarmee ze hun nieuwe activiteiten als internationaal modehuis in de markt plaatsen. Zo ontstaat een beeld van de visie en werkwijze van Viktor & Rolf en hun samenwerking, talent, gedrevenheid en professionaliteit.
Fashionartists
Het begon allemaal in 1993 wanneer Viktor Horsting en Rolf Snoeren hun eerste modecollectie aan het publiek presenteren tijdens het prestigieuze Festival International de Mode et de Photographie. Met succes, want ze slepen drie grote modeprijzen binnen. Het markeert het begin van een carrière waarin het duo continu het grensgebied tussen mode en kunst opzoekt. Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling in de Kunsthal legt uit: ‘We noemen Viktor en Rolf fashion artists omdat dat perfect samenvat hoe ze werken aan hun collecties. Ze staan echt met de ene voet in de modewereld en met de andere in de kunstwereld. Ze zijn daarin uniek.’ Hun manier van werken is ook niet standaard: ‘Alles begint voor Viktor en Rolf altijd met het concept voor de show. Pas als ze dat idee hebben uitgewerkt, beginnen ze met het vertalen daarvan naar kleding.’
Ze staan echt met de ene voet in de modewereld en met de andere in de kunstwereld.
In het museum of op de catwalk
Musea en Viktor en Rolf hebben altijd een band gehad. ‘Ze hebben hun eerste jaren als modehuis overleefd dankzij aankopen vanuit musea’, aldus Loriot. Daarnaast democratiseren musea haute couture. ‘Het is soms makkelijker een Picasso in het echt te zien dan een couturejurk. Aan zo’n jurk wordt soms zes maanden elke dag gewerkt, en die is dan hooguit een minuut op de catwalk te bewonderen. En dan ook nog alleen door genodigden van de altijd exclusieve modeshow. Een tentoonstelling als deze geeft iedereen toegang tot het werk van Viktor en Rolf. En wat ze maken is zo prachtig en intelligent, dat verdient een groot publiek.’
Het universum van Viktor en Rolf
Naast 45 haute-couturestukken zijn er onder andere toneelkostuums, ontwerpen uit de archieven van het huis en video’s van de spectaculaire shows te zien. ‘Ik heb geprobeerd echt een andere wereld te scheppen met deze tentoonstelling. Het universum van Viktor en Rolf, waarin je volledig kunt ontsnappen aan je alledaagse beslommeringen. Iedereen die van mooie dingen en unieke ideeën houdt, gaat gegarandeerd geprikkeld weer naar huis.’
De tentoonstelling Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years is van 27 mei t/m 30 september in te zien in de Kunsthal in Rotterdam.