Tabakspijp roken heeft een nogal mannelijk imago en de tabakspijpindustrie wordt gedomineerd door mannen. Toch staan twee vrouwelijke tabakspijpontwerpers aan de top. Zij zijn dankzij hun tabakspijpen de toonaangevende ondernemers in deze mannenwereld.

Het ontwerpen van tabakspijpen lijkt niet heel winstgevend (of sexy) maar het is big business. De flamboyante Deense ontwerpers Anne Julie en Manduela Riger Kusk zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van tabakspijpen. Hun exclusieve designpijpen zijn geliefd bij de rijken van deze wereld en brengen bij verkoop vaak tienduizenden euro's op. 

Vriendinnen 

De vrouwen begonnen niet als duo met het ontwerpen van pijpen, maar hadden allebei een eigen winkel in Kopenhagen. Ze verkochten pijpen op slechts 60 meter van elkaar. Het duurde niet lang tot de een de winkel van de ander kwam bekijken. Manduela: 'Als je allebei als vrouw pijpen maakt in een mannenwereld kom je uiteindelijk bij elkaar. Ik zag een kleine pijp in een winkel vol bloemen dus ik ging eens kijken'. De eerste jaren sprak het duo vooral over de pijpen en zagen de ontwerpers elkaar op beurzen over de hele wereld, maar na verloop van tijd werden de band steeds hechter. 'We werden vriendinnen tijdens een reis naar Chicago. We hadden zo'n plezier. Nu kunnen we niet meer zonder elkaar als we op reis gaan. We willen graag in hetzelfde bed slapen en elkaar de hele tijd zien.'

Volgens Anne Julie kunnen de twee niet zonder elkaar: 'De relatie die ik heb met Manduela is ongecompliceerd. Ook al zien we elkaar een tijd niet, we voelen elkaar de hele tijd'. Dat beaamt Manduela: 'Ik kan met Anne Julie overal over praten. Over vaginale ziektes, tabakspijpen, seks en andere gedachten. We doen allerlei gekke dingen met z’n tweeën'.

blockquote
Nu kunnen we niet meer zonder elkaar als we op reis gaan
Manduela over de vriendschap met Anne Julie

Miniatuurpijpen

Deense tabakspijpen hebben van oudsher een goed reputatie. De dames behoren tot de top van de pijpwereld dankzij hun tabakspijpen. Manduela begon met pijproken toen ze nog droomde van een carrière als bassgitarist. Ze genoot van het roken van de pijp en wilde een betere kopen, maar tabakspijpen van goede kwaliteit waren veel te duur. Toen besloot ze zelf pijpen te maken. Ze werd leerling van beroemd pijpontwerper Poul Ilsted, hier leerde ze alle kneepjes van het vak.

Manduela staat bekend om haar miniatuurpijpen en de kenmerkende vormen die haar pijpen karakteriseren. Ze gebruikt vaak dezelfde twee houtsoorten die geïmporteerd worden uit Duitsland. Maar haar pijpen worden ook wel eens gemaakt met behulp van veel exotische houtsoorten. De pijpen van Manduela zijn ook te herkennen aan de extravagante kleuren.

'Mannenwerk'

Anne Julie is de weduwe van de beroemde Deense pijpontwerper Poul Rasmussen. Hij stierf op 46-jarige leeftijd aan complicaties na een hartoperatie. Anne Julie wilde eigenlijk de machine en de pijpcollectie van haar overleden man verkopen. Ze had nooit een pijp gemaakt; haar man vond dat het mannenwerk was. Toen ze een oude werknemer van Rasmussen tegenkwam, is ze met zijn hulp begonnen met het vervaardigen van tabakspijpen. 

Ze gebruikt een groot slijpwiel om de pijpen en stelen vorm te geven. De uiteinden van de pijpen hebben vaak een robijnrode en zwarte vlek en zijn bestempelde met 'Anne Julie'. De handgemaakte tabakspijpen van Anne Julie zijn zowel traditioneel als expressief. De traditionele pijpen zijn mooi vormgegeven en groot. De expressieve pijpen hebben gedurfde vormen, sterke lijnen en sierlijke rondingen. 

Deze pijpen weerspiegelen Julie's levensfilosofie ten volste. Sommige pijpen hebben een vrouwelijke uitstraling, terwijl anderen het ruige, sobere en winderige klimaat van Noord-Denemarken weerspiegelen.

Bekijk Close Up: Smoking by design

Deel dit artikel