De Chinese modeontwerpster Guo Pei (Beijing, 1967) werd wereldberoemd met de extravagante goudgele jurk die zangeres Rihanna in 2015 droeg op een mode gala in New York. 

De Close Up documentaire ‘Yellow is forbidden – Modeontwerpster Guo Pei’ is donderdag 4 april om 22.55 uur te zien op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken. 

Pei kreeg als eerste Chinese ontwerpster officieel toestemming om haute couture te maken in Parijs. Pietra Brettkelly volgde Guo Pei in de periode waarin ze Europa en Amerika veroverde. De regisseur schetst een intrigerend beeld van vaak botsende culturen én van Guo Pei's missie om het imago van de Chinese mode-industrie te verbeteren. 

Haute Couture

Pei volgde haar opleiding in China en begon na de Culturele Revolutie als ontwerpster op een moment dat er in China nog helemaal geen ‘mode’ bestond. De afgelopen 20 jaar richtte zij zich op de haute couture en wist zij zich een plaats te veroveren tussen de beroemde Parijse modehuizen. Dat ‘de Fransen’ haar als couturier geaccepteerd hebben blijkt wel uit het feit dat zij in 2016 als aspirant-lid werd toegelaten tot de prestigieuze Chambre Syndicale de la Haute Couture, waar ook Armani en Valentino lid van zijn. Volgens Time Magazine behoort Guo Pei tot de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Inspiratie

Caleidoscopen vormen een belangrijke inspiratiebron voor Pei’s ontwerpen. Ze zijn als een andere wereld voor haar. Ook heeft zij, zoals zij zelf zegt, heel veel geleerd uit boeken en bewondert het werk uit de jaren 40 en 50 van couturier Balenciaga.  

Ontwerpen

Net als de jurk die Rihanna droeg, zijn veel van Pei’s ontwerpen vaak heel zwaar, soms wel vijftig kilo. Ook zijn de hakken waarop de mannequins lopen extreem hoog. Volgens de ontwerpster symboliseert dat verantwoordelijkheid. Hoe meer verantwoordelijkheid een vrouw ‘draagt’, hoe groter ze wordt.  

Toewijding

Pei noemt zichzelf ‘de langzaamste ontwerpster ter wereld’. Zij kan soms wel vijftigduizend uur aan één kledingstuk besteden! En heeft maar liefst 300 borduursters voor zich werken. 

Deel dit artikel