De Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto (1943) schokte de modewereld in de vroege jaren tachtig met compleet in zwart uitgevoerde mode die een wijd, gedrapeerd silhouet liet zien. Veertig jaar later is de oude meester succesvoller dan ooit. Terwijl Yamamoto aan een nieuwe collectie werkt en nadenkt over zijn opvolging, ontdekken enthousiaste, jonge modeliefhebbers zijn werk voor het eerst.

De Close Up-documentaire 'Yohji Yamamoto: Rebel in Black' zie je zaterdag 8 augustus om 23.15 uur op NPO 2. Of bekijk hem nu al online.

Verfrissend alternatief

Vanaf het moment dat Yohji Yamamoto een comeback met zijn modehuis maakte, sinds zijn faillsement in 2009, vinden jongeren Yamamoto's looks een verfrissend alternatief voor de uniforme mode van vandaag en laten zich er graag in zien op Instagram. 

Yohji of Kansai Yamamoto?

Yohji Yamamoto: Niet te verwarren met de Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto (1944-2020), die juist felle kleuren gebruikte in zijn ontwerpen en onder andere bekend is door de kleding die hij voor zanger David Bowie ontwierp.

Mannenkleding voor vrouwen

Yamamoto debuteerde in 1981 in Parijs. In een interview uit de New York Times in 1983 zei hij over zijn ontwerpen het volgende: "Ik denk dat mijn mannenlijn er evengoed uitziet op vrouwen als mijn vrouwenlijn. Wanneer ik begon met ontwerpen, wilde ik mannenkleding maken voor vrouwen." Hij kwam op het idee om jassen te ontwerpen voor vrouwen. ''Het betekende iets voor mij, het idee dat een jas het lichaam van de vrouw bewaakt en verborgen houdt. Ik wilde het vrouwenlichaam voor iets beschermen, misschien wel voor de blikken van mannen en een koude wind."

Yamamoto's werk werd bekend door zijn samenwerkingen met andere grote modemerken als Adidas, Hermès en Mikimoto. Hij heeft onder andere samengewerkt met artiesten zoals Elton John en Tina Turner. Yamamoto kan niet indenken dat hij ooit met pensioen gaat, hij houdt te veel van het ontwerpen. 

blockquote
With my eyes turned to the past, I walk backwards into the future.
Yohji Yamamoto

Geen artiest, maar een vakman

Yamamoto, 76 jaar, ziet zichzelf niet als een artiest, maar als een vakman. Hij wil zijn vakmanschap voortzetten in zijn geliefde Japan, omdat hij het gevoel heeft dat hij vervangen wordt door goedkope en snelle mode. In deze documentaire volgen we Yamamoto gedurende zijn collectie in het jaar 2018. In 'Rebel in Black' krijg je een exclusief kijkje achter de schermen in zijn creatieve proces en worden de onderliggende filosofieën achter zijn werken ontrafeld. 

Deel dit artikel