In de eerste aflevering van De Luizenmoeder zien we Hannah en haar dochter Floor, die nieuw is op basisschool ‘De Klimop’. Hannah maakt kennis met de moedermaffia op het schoolplein, met voorzitster van de ouderraad Nancy, met directeur Anton en met juf Ank.

clock update

Deze aflevering is van 23 april 2020 t/m 5 mei 2020 terug te kijken op deze pagina.

Dit is een herhaling van 14 januari 2018.

Het is een van de meest herkenbare arena’s voor ouders: de basisschool. Schoolpleinregels, verantwoorde verjaardagtraktaties, parkeerbeheer, hangouders, klassenapp-groepjes, klaaroverdiensten, surprisekijkavonden en de alles overheersende ‘moedermaffia’. De Luizenmoeder is een comedy over de hel op aarde die het schoolplein heet…

Juf Ank, de lerares van Floor, heeft zo haar eigen manier om de schooldag te starten:

blockquote
Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent!
Juf Ank

Hannah komt er al snel achter dat als je nieuw bent op een basisschool, je onderaan de hiërarchie begint - als Luizenmoeder:

In de klas bij Floor zit ook het Rianne, een geadopteerd meisje met twee vaders. Juf Ank leert de kinderen het volgende: 

blockquote
Dat vinden wij niet raar... dat vinden wij alleen maar heel bijzonder.
Juf Ank

Luizenmoeder is een doorslaand succes in Nederland en behaalde met het eerste seizoen meerdere kijkcijferrecords op NPO3. De serie won in juni 2018 de Nipkov Schijf. De jury prijst de komedie omdat de serie een brede groep mensen representeert.

"De Luizenmoeder, dat zijn wij. Hallo allemaal: jong, oud, links, rechts, grachtengordel, provincie, politiek correct of politiek incorrect. Niemand ontkwam, niemand werd gespaard'', aldus de jury. "En dat alles in de herkenbare arena van het schoolplein, dat onder het dunne laagje glazuur van gezellig spelende kinderen en keuvelende ouders een ware jungle is.''
 

Deel dit artikel