Ieder schoolplein is anders, maar het type ouders komt vaak overeen. Zo heb je ouders die het voor de buitenwereld dik voor elkaar hebben en ouders die volgens andere schoolplein-gangers veel te weinig hun gezicht laten zien. Herken jij jezelf?

De ouders die moeite hebben met afscheid nemen

Afscheid nemen van je kind: het valt soms zwaar, ook als je weet dat je hem of haar rond een uur of drie weer terugziet. Er worden veelvoudig kusjes en knuffels gegeven, soms wel wat overdreven. Ook blijft dit type ouder vaak nog even hangen, om te kijken hoe hun kind de start van de schooldag - en dat tot aan de zomervakantie - beleeft. 

De ecologische, biologische of natuurlijke ouders

Hoe je het ook wilt noemen: Healthy life, daar gaan ze mee naar bed en staan ze de volgende ochtend weer mee op. Snoep daar beginnen ze niet aan, want groente is lekker én gezond. Maar dan vervolgens wel iedere ochtend de auto pakken. 

De policitus van het schoolplein

In de volksmond ook wel de bemoeial genoemd. Wil zijn of haar invloed uitoefenen, wil betrokken worden bij belangrijke beslissingen en let bij de schoolkeuze op het ‘democratisch’ gehalte. Ze horen zichzelf graag praten en hebben de wens om gehoord te worden. Om de school een betere plek voor hunzelf, uh, kind te maken. 

De ouders die zich altijd genaaid voelen

De kwelgeesten, ouders die genieten van het feit als de school een fout maakt, die zij natuurlijk van te voren al hadden voorzien. Ze voelen zich over het algemen achtergesteld en voelen zich niet gehoord door de leiding. Deze ouders zijn vaak ongeduldig en hebben over het algemeen een kort lontje. Ursula, lees je mee?

De ouders die altijd druk zijn met andere dingen

Ze zijn er wel, maar ook weer niet. Ze zijn nooit betrokken bij gesprekken en je ziet ze eigenlijk alleen maar komen en gaan. In hun hoofd zijn ze al ergens anders, terwijl hun kind nog niet eens veilig in de schoolbanken zit. Workaholic willen we ze niet noemen, chaotisch wel. 

De ouders die het allemaal goed voor elkaar hebben

Misschien wel de ergste van het rijtje; de ouders die het altijd beter weten dan anderen. Er mankeert altijd wel wat aan de opvoeding van andere ouders, en ze hebben vaak mot met de politicus van het schoolplein, omdat hun visie teveel verschilt. 

Deel dit artikel